на живо

Вундеркиндът в Шампионската лига

И защо отборът се казва "Игра с топка на трева" Лайпциг, а всички го мразят?

Getty Images

"Лайпциг" е на полуфинал в Шампионската лига! "Лайпциг" отвори нова глава в историята си! "Лайпциг" сбъдва мечтите си!

Как един футболен клуб, създаден преди само 11 години, успява да се класира сред четирите най-добри в Европа? Има ли формула? Или магия? Всъщност, в началото бяха... парите.

"Лайпциг" победи "Атлетико" Мадрид с 2:1 и се класира за полуфинал в Шампионската лига точно 11 години, 2 месеца и 27 дни след официалната дата на създаването си. Когато говорим за най-силния клубен турнир на Стария континент, обикновено споменаваме традиции. Тук няма такива. При "Лайпциг" всичко е "ново", "за първи път", "историческо" - като класирането за полуфинал. Или това да имаш треньор, който е само на 33 години. 

Снимка: Getty Images

"Лайпциг" е вундеркинд - малък тим, който има самочувствие, че е сред най-добрите, при това на база на успехите. 

По-рано споменахме парите. Всъщност тази футболна... да я наречем гениалност, не е плод на дългогодишна работа и натрупвания. Днес спортът не функционира така и трябва да се примирим с това. В началото на XXI век компанията за енергийни напитки "Ред Бул" решава, че трябва да инвестира в германския футбол. Започват преговори с няколко вече съществуващи отбора. "Санкт Паули", "Мюнхен 1860", "Фортуна" Дюселдорф... всички отказват.

Защо? Защото футбол в Германия не се прави по този начин! Правилото там е "50+1%", което означава, че мажоритарният пакет акции е в ръцете на феновете, които имат мнозинство при вземането на решения. За това именно привържениците се възпротивяват, когато чуват, че австрийска компания иска да излее като от метално кенче 50-60-100 млн. евро, за да си има клуб.

Така се стига до решението да се започне от нулата. И то буквално от нулата! На 19 май 2009 години на футболната карта се появява "Лайпциг". Защо там? Защото е единственият голям град в Германия без отбор в Първа или Втора Бундеслига от над 20 години. 

Снимка: Getty Images

Още е рано да говорим за елитните дивизии! "Лайпциг" играе с лиценза на "Марканщат", закупен само 350 000 евро (по официални данни).

И така приказката започва! От Оберлига Север - петото ниво на германския футбол. Първият официален мач на "Лайпциг" е 10 юли 2009 г. срещу "Баневиц". За 8 години тимът успява да се изкачи до първа Бундеслига. Това не се нрави на феновете на другите отбори!

"Лайпциг" е най-мразеният отбор в Германия. Защото там нищо не е традиционно. Тимът дори не се казва "Ред Бул" Лайпциг, защото от местната федерация не разрешиха. Официалното му име е "RasenBallsport". Или преведено: "Игра с топка на трева" Лайпциг.

За да покрие частично критериите, клубът има 17 членове в Борда на директорите, които имат право на глас. По-голямата част от тях обаче са свързани с... компанията "Ред Бул". Така че в "Лайпциг" се движат по ръба на правилата и по нервите на другите фенове.

Снимка: Getty Images

През 2017 г. част от футболистите бяха замеряни с... метални кенчета и камъни от противникови привърженици. Това обаче не им пречи да побеждават и да се държат в горната половина на класирането в Германия, а и да играят в евротурнирите.

През сезон 2017/2018 отборът достигна четвъртфиналите на Лига Европа. А днес пише история в Шампионската лига! При това с най-младия футболен треньор, извеждал отбор до фазата на полуфиналите - Юлиан Нагелсман.

Ясно е, че в "Ред Бул" инвестират, за да може логото им да се вижда от повече хора. Ясно е, че това е добре пресметната инвестиция. Ясно е, че "Лайпциг" е мънисто в броеницата на компанията, която се оценява на над 7,6 млрд. евро.

Снимка: Getty Images

Но "Лайпциг" носи и нещо друго. Феновете в Източна Германия намериха повод за гордост. Преди "биковете" да се изкачат до елитната група, отбор от тази част на страната не беше играл в елита цели 17 години ("Енерги" Котбус е последният). Град Лайпциг обича своя странен вундеркинд. А "стипендията" от "Ред Бул"... Понякога е нужна, за да можем да видим нещо ново и различно, което разкъсва традициите.