на живо

Евротурнирите - неузнаваеми от сезон 2024/2025

УЕФА официализира промените във формата им

Евротурнирите - неузнаваеми от сезон 2024/2025

Евротурнирите стават неузнаваеми от сезон 2024/2025! УЕФА обяви драстични промени във формата им.

Броят на отборите в Шампионската лига ще бъде увеличен от 32 на 36. В турнира вече няма да има групова фаза, както е в момента - с 8 групи по 4 отбора, а участниците ще изиграят 8 мача с различни съперници - 4 домакинства и 4 гостувания.

Едно от допълнителните 4 места отива за представител на петата страна в ранглистата на УЕФА. Друго място е отредено за тим от шампионския квалификационен поток, като в него попада българският първенец.

Останалите две допълнителни места са за отбори от страните с най-добри резултати в евротурнирите в предишния сезон. Така се очертава най-често английската Висша лига и испанската Ла Лига да имат пети тим сред елита.

Двубоите от основната фаза ще са разпределени в 10 седмици и ще се провеждат само в работни дни, за да не се засичат с мачовете от първенствата.

Лига Европа и Лигата на конференциите ще следват сходен формат - 36 отбора, на които са осигурени поне 6 мача в първата фаза.

"Днес показахме ясно, че сме изцяло ангажирани да зачитаме основните ценности на спорта и да защитаваме ключовия принцип на открити турнири с квалификации, основани на спортни заслуги, напълно в съответствие с европейския спортен модел.", заяви президентът на УЕФА - Александър Чеферин.

"Взетите решения завършват продължителен процес на консултации, по време на който изслушахме идеите на фенове, играчи, треньори, национални асоциации, клубове и лиги с цел да намерим най-доброто решение за развитието и успеха на европейския футбол."

"Убедени сме, че избраният формат постига правилния баланс, ще подобри конкурентността и ще генерира солидни приходи, които могат да бъдат разпределени между клубове, лиги и в масовия футбол на нашия континент, като същевременно повишава привлекателността и популярността на нашите турнири."

"Наистина съм доволен, че това беше единодушно решение на Изпълнителния комитет на УЕФА, като Европейската клубна асоциация, европейските лиги и националните асоциации се съгласиха с направеното предложение. Още едно доказателство, че европейският футбол е по-обединен от всякога... По този начин квалификацията ще продължи да бъде изцяло базирана на спортни резултати и мечтата за участие ще остане за всички клубове."