на живо

Падението на Парма

Един от най-успешните италиански клубове е пред разпад

Getty Images/Guliver Photos

През 90-те години на миналия век Парма спечели Купата на УЕФА, Купата на носителите на купи, Суперкупата на Европа и Купата на Италия. "Жълто-сините" разполагаха с играчи като Фабио Канаваро, Лилиан Тюрам, Ернан Креспо, Фаустино Асприля, Джанфранко Дзола, Джанлуиджи Буфон, Енрико Киеза и много други. Един малък тим за кратко време се превърна в страшилище.

Двадесет години по-късно ситуацията на "Енио Тардини" е съвсем различна. Клубът банкрутира и е заплашен от закриване. Финансовите проблеми на Парма не са тайна за никого, но е шокиращо, че клуб от такъв ранг се намира в подобно състояние. Смята се, че дълговете му възлизат на повече от 200 милиона евро. "Дуковете" смениха два пъти собствеността си този сезон.

Парма не можа да плати за охрана за домакинството на Удинезе, което доведе до отлагане на мача. Двубоят с Дженоа също не се състоя поради отказа на играчите да вземат участие в него. След това Парма получи 5 милиона евро от Италианската футболна федерация, за да успее да завърши сезона. В момента "жълто-сините" се намират на последно място в класирането с актив от само 9 точки.

Кой докара "дуковете" до това състояние?

През 2007-a година Томазо Гирарди закупи Парма за 30 милиона евро. По време на неговото управление клубът не правеше гръмки трансфери, но закупи една дузина млади таланти. Взимаха се играчи с много потенциал с надеждата те да станат звезди. Това бе неговият начин да бори големите в калчото.

Политиката му бе неуспешна, а това се доказа през 2013-a година, когато Парма освободи цели 260 футболисти, предимно младоци.

Клубът натрупа дългове, които станаха достояние на ФИФА. Така се стигна до миналия сезон, когато Парма се класира в Лига Европа, но не получи лиценз за турнира.

Ръководството не бе плащало никакви такси, а историята се превърна в национален скандал. Гирарди бе обявен за главен виновник . През декември 2014-а година той продаде Парма на руско-кипърската група Дастрасо Холдингс, ръководена от Резарт Тачи, за .... едно евро. Два месеца по-късно Тачи и съдружникът му Емил Кодра прехвърлиха собствеността на клуба в ръцете на Джампиетро Маненти. Отново за ... едно евро.

Оттогава насам Парма няма средства за нищо. Не са плащани дори сметките за ток и вода. Стигна се до логичното и част от водещите играчи на тима напуснаха. Първо Касано скъса договора си с "дуковете", след това националът Габриел Палета потегли към Милан. От клуба си тръгнаха още Кристиан Родригес, Фелипе, Паоло Де Челие, Андреа Рисполи, Африе Акуа, Никола Поци.

Сега футболната федерация на Италия разследва клуба. Отборът на Парма се е запътил към Серия "Б", но се надява в крайна сметка да не се наложи да започне от нулата, подобно на Глазгоу Рейнджърс в Шотландия.