на живо

Антирасистките организации скочиха на Серия "А" заради картините на маймуни

Кампанията получи много критика

"Новата кампания в Италия за борбата с расизма не само няма да помогне, но и ще има негативен ефект", смятат организациите, които се опитват да изкоренят този голям проблем по футболните терени.

Серия "А"  използва картини на шимпанзета в последния си опит за борба с расизма. Кампанията "Не на расизма" показва три маймуни с боядисани лица. Те ще бъдат поставени в сградата на Серия "А" в Милано. 

Тази идея никак не се хареса на организациите, които се борят с расизма и дискриминацията.

"Още веднъж италианският футбол оставя света без думи. Трудно е да се разбере какво точно са мислили от Серия "А", с кого са се консултирали?", написаха в Туитър от европейската структура на УЕФА за борбата с расизма Fare.

"В държава, в която управляващите се провалят в справянето с расизма седмица след седмица, Серия "А" пуска кампания, която изглежда като болна шега."

"Тези творения са възмутителни. Те ще имат обратен ефект и ще продъжат дехуманизацията на хора с африканско наследство".

"Време е прогресивните клубове в първенството да надигнат глас.", смята Fare.

Антидискриминационната организация Kick It Out добавя: "Използването на маймуни в кампанията на Серия "А" в борбата с расизма е напълно неуместно, подкопава всякакъв позитивен ефект и ще има обратен ефект. Надяваме се, че лигата ще преосмисли и ще замени графиките на кампанията".

През ноември нападателят на "Бреша" Марио Балотели нарече феновете, които скандираха расистки обиди по негов адрес "ограничени" и "олигофрени".

Ромелу Лукаку от "Интер" заяви, че тормозът с маймунските звуци, който преживя от привържениците на "Каляри" през септември, когато вкара дузпа срещу сардинския клуб е показал, че футболът "върви назад".

На по-късен етап "Каляри" бе оправдан по обвиненията в расизъм, а това накара Fare да заяви, че ръководителите на италианския футбол и техните дисциплинарни системи не работят по предназначение за борбата с расизма.

По-рано през този месец реномираният италиански вестник "Кориере дело Спорт" получи сериозна критика за заглавието си "Черен петък", сложено до снимки на защитника на "Рома" Крис Смолинг и нападателя на "Интер" Ромелу Лукаку преди мача между двата тима от първенството.