на живо

Със 7:1 Германия написа най-срамната страница в историята на бразилския футбол

Бундестимът отбеляза 5 гола само в първите 45 минути, три попадения паднаха само за 179 секунди

Свидетелите на този мач ще преразказват събитията от полуфинала между Бразилия и Германия десетилетия наред и могат да се чувстват привилегировани участници в истинско историческо събитие.

Думи като унижение, подигравка, разгром са твърде схематични, за да опишат феноменалната победа на Германия срещу Бразилия в домакинското Световно първеносто на „Селесао”. Бундестимът съкруши противника със 7:1, отбелязвайки пет гола само в първото полувреме – три в рамките на три минути.

Само след 45 минути игра Германия вече беше победила с голове на Томас Мюлер (11'), рекордно попадение на Мирослав Клозе (23'), два гола на Тони Кроос (24' и 25') и Сами Кедира (29'). Във второто полувреме две попадения отбеляза Андре Шурле, а Оскар вкара почетен гол във вратата на Мануел Нойер в 90-тата минута.

Бразилия поде инициативата отначало и срещата започна със страхотно темпо и териториална доминация за домакините. Те излязоха на терена без звездата на тима Неймар и ключовия защитник и капитан Тиаго Силва, който изтърпяваше наказание заради картони. Духът на отбора обаче сякаш се прекърши още с първото попадение още в 11-тата минута. Ранното попадение дойде след груба грешка в защитата на Бразилия от страна на капитана Давид Луис при изпълнението на ъглов удар. По престъпен начин голмайстор като Томас Мюлер беше оставен непокрит и той се възползва от ситуацията, за да отбележи своя пети гол на този Мондиал. Това попадение го приближи до шестте на колумбиеца Хамес Родригес, който засега е най-резултатният футболист на турнира.

Новата опасност пред вратата на Жулио Сезар в 23-тата минута беше оползотворена от Германия след няколко неуспешни опита на „Селесао” да изчисти топката. Бразилският стреж плонжира, за да отрази удар на Мирослав Клозе, но не успя да улови, а само изтласка кълбото, „асистирайки” на германския нападател за рекордния му 16-ти гол на Световно първенство. Така той детронира Бразилия от първото място в класацията за топ-реализаторите на шампионата на планетата, което страната заемаше благодарение на Роналдо и неговите 15 попадения.

Освен това голът на Клозе отключи вероятно най-кошмарните 6 минути, които някой отбор е преживявал на такъв етап от турнира. До 29-тата минута резултатът беше 5:0, като последните три попадения паднаха в рамките само на 179 секунди.

Третото попадение (23’) беше дело на Тони Кроос, който заслужено бе избран за играч на мача, след комбинация в наказателното поле пред Жулио Сезар. Месут Йозил подаде към Филип Лам, който пласира хитро към ценъта на полето, Мюлер се размина с топката, но увлече вниманието на бразилския вратар, който не успя да реагира, когато Кроос засече подаването и прати топката в мрежата в опразнения ляв ъгъл.

Безпощадният Кроос намери вратата на Сезар втори път секунди по-късно (26’). Резултатът става 4:0 сякаш от само себе си при бърза контраатака за Германия, при която Сами Кедира подаде на съотборника си за завършващия удар, който потопи бразилската публика на Ещадио „Минейрао” в гробна тишина.

След като направи асистенция, Кедира нанесе съвсем смазващото пето попадение във вратата на Бразилия в 29-тата минута. Заедно с Месут Йозил и Мирослав Клозе разпиляха бразилската защита, така че Кедира лесно проби и реализира.

Въпреки непреодолимата преднина в края на първата част, през втората Бразилия опита да атакува, но безидейно, а завършващите удари прекалено слаби, за да застрашат изобщо безпогрешния Мануел Нойер. Германия пък продължи да търси гола, въпреки вече историческият успех беше налице.

Той беше превърнат в рекорден от Андре Шурле, който смени вече легендарния Мирослав Клозе в 58-та минута и вкара два гола. В 69-тата минута той получи пас от Месут Йозил и необезпокояван прати топката в мрежата за 6:0. Сякаш разликата вече нямаше значение, 10 минути по-късно Шурле стреля от дистанция и с помощта на напречната греда вкара за 7:0.

Бразилия все пак успя да се разпише в последната минута, но при такава смазваща преднина, и то на полуфинал, и то на собствен терен, един гол трудно може да се нарече почетен. Все пак Оскар намери пролука към вратата на Нойер след пас от дълбочина на Давид Луис.

С осем гола, седем от които в домакинската врата, с това се изчерпва описанието на мача минута по минута.

200-милионна нация потъна в сълзи, а злокобната тишина по трибуните Ещадио „Минейрао” в Бело Оризонте беше взривявана от радостните възгласи на германската агитка, а поводите за това бяха повече от чести.

Макар и носител на пет световни титли, Бразилия все още носеше един срамния спомен от загубата на финала на първото си домакинско първенство през 1950 г. Тогава „Селесао” търпи загуба с 2:1 от Уругвай след гол на Алсидес Гиджия, който потапя 200 000-ния по това време стадион „Маракана” в гробна тишина. Този път не един, а цели седем гола могат да конкурират онова попадение, а освен че не успя да изгони духът „Мараканасо”, „Селесао” настани нов, още по-страшен.

Прочети още: Призракът от „Маракана”: спомен за 200 000-на тишина

Загубата на предишния домакински Мондиал прекратява кариерата на всички футболисти в състава, а бялата фанелка е сменена със сегашната жълта в опит да се изтрие споменът. Съдбата на селекционера Луиш Фелипе Сколари и на футболистите в този тим предстои да бъде решена, но нищо няма да може да изтрие спомена от множествения антирекорд, записан от Бразилия тази вечер.

Със седемте си гола Германия постави рекорд за най-много отбелязани голове на полуфинал на Мондиал и се доближи опасно близо до най-голямата разлика в мач на турнира, която е 9 гола преднина за победителя.

Освен това с гола си за 2:0 Мирослав Клозе стана най-резултатният футболист на световни първенства в историята, подобрявайки рекорда на бразилската легенда Роналдо от 2006 г.

На финала на епичния стадион "Маракана" в неделя Германия ще срещне победителя от полуфинала между Аржентина и Холандия. Бундестимът е само на крачка да спечели първата си титла от 24 години насам.

От самото начало отборът на Бразилия не впечатли с играта си, изобщо не потвърди прогнозите, които го нареждаха сред фаворитите за трофея, и не демонстрира стил на игра, близък до известния бразилски футбол. Отборът започна Мондиала с победа над Хърватия с 3:1, реализирана с огромна помощ от съдията Юичи Нишимура, продължи с трудно равенство срещу Мексико и се наложи убедително над Камерун с 4:1 в груповата фаза на турнира. На осминафинала Бразилия отстрани Чили в инфарктен мач с изпълнение на дузпи след равенство 1:1 в редовното време, а на четвъртфинала срещна Колумбия и победи с 2:1. Представянето на „Селесао” обаче изобщо не предвещаваше такъв разгром от тима на Германия, който нанесе още едно унижение в началото на първенството – с 4:0 срещу Португалия.

Освен това тази загуба нанесе такъв удар, че представянето на Бразилия трудно може да се оцени по какъвто и да било положителен начин. Отбори като Чили, Мексико, Колумбия, Швейцария, Белгия, както и много по-скромни като Австралия, Алжир и Коста Рика си тръгнаха от турнира с високо вдигната глава. 

Позорната загуба изтри всички политически усилия да бъде оправдано изхарчването на грандиозни суми за провеждането на Мондиала в Бразилия – най-скъпият в историята на ФИФА, заради което в страната имаше многобройни граждански протести. Сега се оказва, ще страната е платила около 11 млрд. долара за една национална трагедия, която ще хвърля сянка на поколения наред в най-футболната нация в света.

Бразилия – Германия 1:7

0:1 Томас Мюлер (11’)
0:2 Мирослав Клозе (23’)
0:3 Тони Кроос (24’)
0:4 Тони Кроос (25’)
0:5 Сами Кедира (29’)
0:6 Андре Шурле (69’)
0:7 Андре Шурле (79’)

Бразилия: Жулио Сезар, Майкон, Давид Луиш, Данте, Марсело, Луис Густаво, Фернандиньо (46’ – Паулиньо), Хълк (46’ – Рамирес), Оскар, Бернард, Фред (69’ – Уилиан)

Германия: Мануел Нойер, Филип Лаам, Жером Боатенг, Матс Хумелс, Бенедикт Хьоведес, Бастиан Швайнщайгер, Сами Кедира (76’ – Дракслер), Месут Йозил, Кроос, Томас Мюлер, Мирослав Клозе (58’ – Андре Шурле)

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Няма място за старите кучета
  • Пет неща, които ни останаха след Световното
  • Да посрещнеш шампион (СНИМКИ)
  • Минута за най-любопитните моменти от Шампионата
  • Кой нахлу на терена на финала?
  • Един месец България кипеше с футболни емоции
  • Най-големият хол в света
  • Футбол пред малкия екран
  • Мондиал 2014 - най-резултатният досега
  • Отборът на Колумбия грабна приза за феърплей