на живо

За първи път българин във финалите на Световната купа по ски

Алберт Попов пренаписа историята

За първи път България ще има представител във финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Солдеу (Андора). Това стана възможно, след като Алберт Попов спечели 95 точки през сезона в слалома и зае 21-о място в крайното класиране в дисциплината преди финалите.

Така на 17 март той ще стартира заедно с още 25 от най-добрите в дисциплината и световния шампион при младежите.

Световните финали се провеждат за първи път през 1993 година. 

Снимка: Reuters

Алберт Попов прави най-силния си сезон в Световната купа. Четири пъти успя да влезе в точките, а върхото му класиране е шесто място в Шладминг. Преди това той стана 9-и в Кицбюел, 16-и в Мадона ди Кампильо и 20-и в Леви.

Днес изровеното трасе в Кранска Гора стана причина Попов да не завърши първия манш слалома за Световната купа, както това се случи и с още 23-а от участниците. Заради топлото време и дъжда през последните дни в словенския курорт, пистата бе в ужасно състояние.

"Стартирах с 20-и номер, по трасето вече имаше доста дупки, пропадна. Времето не позволи теренът да стегне добре през нощта", обясни 21-годишният българин след края на първия манш. 

"Направих една голяма грешка в началото, пистата ме прецака, но въпреки всичко продължих. Имах шансове въпреки това да вляза в Топ 30. Но долу поредната дупка ме извади от трасето и не завърших", допълни той.

Камен Златков зае 35-о място в първия манш, като изостана само на 0,16 сек от влизане във втория.

На 11 март Попов и Йоан Тодоров ще стартират в Кранска Гора в гигантския слалом от финалите на Европейската купа. След това Попов заминава за Солдеу. Тодоров и Камен Златков пък ще участват на 12-и март в слалома от финалите на ЕК в Кранска Гора.