на живо

За първи път от 1976 г. ще има български хокеисти на олимпийски игри

Нино Томов и Мария Руневска спечелиха квоти за младежките игри в Лозана догодина

Facebook

Огромен успех за българския хокей на лед. За първи път от 1976 година родни състезатели ще участват на олимпийски игри. Новината бе съобщена от Българската федерация по хокей на лед. 

В официалната международна ранглиста за разпределяне на квотите за младежките олимпийски игри в Лозана догодина Нино Томов е 10-и, а Мария Руневска е 70-а. Те ще участват в дисциплината 3 на 3 или крос айс, която се провежда на малко ледено поле. Отборите са сборни, с играчи от цял свят. Дисциплината е нова и ще дебютира на младежки олимпийски игри.

От международната федерация искат да наложат тази дисциплина и в бъдеще тя да влезе и в програмата на олимпийските игри. В Лозана 2020 нашите представители ще застанат рамо до рамо с канадски, руски, шведски, финландски и други силни играчи от страни, доказали се като лидери в хокея.

14-годишният Нино Томов е юноша на чешкия "Спарта" Прага. Той е внук на една от легендите на водната топка у нас Васил Томов. Негова баба е Светла Несторова - бивша националка по баскетбол, която дълги години защитава цветовете на "Славия".

Мария Руневска се състезава за "Славия".