на живо

За силата на спорта и любовта (ВИДЕО)

Колоезденето, което прерасна в много повече

bTV

Без какво не можете да си представите живота? Има ли неделима част от ежедневието ви, която да е променила цялата ви съдба? 

Ако отговорът на втория въпрос е "да", то историята на колоездача Васил Василев със сигурност ще ви допадне.

Колоезденето е тръпка, която променя коренно живота му. 

"За мен колоезденето е начин на живот и действително промени живота ми", споделя пред bTV Васил.


Преди малко над година и половина обаче един инцидент го откъсва от спорта и от любимите му хора. 

"На прибиране от един клуб един охранител се опитваше да се заяжда с мен и приятелите ми. Опитах се да ги разтърва и в крайна сметка мен ме бутнаха - паднах и си ударих главата, вследствие на което получих хематом в главата и на косъм се разминах с операция", разказва състезателя, който преди инцидента заема челните позиции на планинските колоездачни състезания в страната. 

След случилото се е било изключително трудно за Васил, защото тялото му сякаш е изпитвало абстиненция:

"Ти си свикнал почти всекидневно да тренираш и да излизаш, да се занимаваш със спорт и когато спреш рязко, тялото ти просто го изисква. Имаше нощи, в които просто мускулите ме боляха и не можех да спя."

Малко по малко обаче Васил отново се връща на колелото - благодарение на помощта от близките си и заради обичта си към спорта. 

"Хубавото е, че ти знаеш как. Мозъкът ти помни как да караш бързо и как да караш велосипед и постепенно той просто сам си възстановява тялото, така че да е подходящо, за да извършва тези упражнения."

Голямата страст на Васил - колоезденето, всъщност го среща с голямата му любов - Мария

"Бях я виждал няколко пъти. След това съвсем случайно се засякохме на едно състезание по дуатлон, пътувайки заедно към Мездра. Тогава тя ми направи впечатление. Преди това не ми беше симпатична, но след това ми стана много симпатична и изключително много ме привлече", разказва със сякаш симпатична искреност Васил. 

Мария и Васил се женят на 25 април миналата година, а на 13 октомври се ражда дъщеричката им Радина.

Любопитно е и самото предложение за брак, което Васил прави на бъдещата си съпруга. То идва непосредствено след колоездачно състезание.

"Беше неочаквано. Това ми беше първият финал на четвърто място на обиколката. Обикновено се класирам в тройката и когато ме извикаха по време на награждаване ми беше странно. Казах си: "Дали не са решили някаква утешителна награда да ми дадат?" В един момент той изтича на сцената, падна на колене и направи една доста прочувствена реч и аз не можех да преценя дали всичко това е реалност", разказва Мария. 

Майката, като доста активен спортист, не е спирала да тренира преди, по време и след бременността си:

"Не съм спирала да се движа. Затова искам по някакъв начин да мотивирам всички жени, които раждат и които са бременни - да не спират да се движат!"
Снимка: Личен архив

Ако си мислите, че тази история не може да предложи повече изненади, имаме нещо за вас. Колоезденето и спорта са общата любов на Мария и Васил, но не само на тях. Мария има брат - Йордан, който е колоездач. Съпругата му Нина също е колоездач, а двете семейства имат бебета - момиче и момче, родени в рамките на само 24 часа

"Спомням си в началото, когато Мария каза: "Хей, ще си имам две деца!" Много готино беше чувството. Сега ще си растат заедно, ще си играят. Общо взето наистина все едно са си брат и сестра", разказва Нина. 

И така двете огледални семейства всъщност доказаха на света, че спортът може да събере няколко състезатели и впоследствие да промени живота им завинаги