на живо

Задържаха още петима за расисткия скандал на мача България - Англия

До момента са установени общо 16 души, само един е с обвинение за хулиганство

Задържаха още петима за расисткия скандал на мача България - Англия

За 24 часа са задържани още петима души за непристойни действия по време на футболната среща между националните отбори на България и Англия, съобщават от МВР.

Така до момента са установени общо 16 души. Само на един прокуратурата е повдигнала обвинение за хулиганство.

Продължава издирването и на други участници с подобно поведение, допълват от МВР.

Съдът ще гледа мярката за неотклонение на 18-годишния младеж, срещу когото има повдигнато обвинение за хулиганство по време на мача.

Според прокуратурата младият мъж е извършил действия, които се отличават с изключителен цинизъм – използвал неприлични жестове, отправил нацистки поздрав и провокирал и по други начини футболистите, полицията и длъжностните лица.

От началото на годината при провеждане на футболни срещи на територията на София са задържани общо 78 души. Спрямо 48 от тях са наложени принудителни административни мерки, като 31 са със забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 2 години и 1000 лева глоба.

9 души имат наложена забрана за 1 година и 1000 лева глоба. Един е с 2-годишна забрана и санкция от 60 часа обществено полезен труд, а на един е наложена забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 3 месеца, припомнят от МВР.

Шестима от задържаните са оправдани от съда. Спрямо 29 души са образувани бързи производства за притежание на наркотици, а спрямо един има образувано досъдебно производство за хулиганство.