на живо

Заплашват със смърт гимнастик заради обида към исляма

Британецът Луис Смит разгневи мюсюлманската общност с видео

Четирикратният олимпийски медалист Луис Смит получава всекидневно смъртни заплахи заради видео, в което си позволява подигравки с исляма. Британският гимнастик, който рискува да бъде отстранен от националния отбор, се превърна в обект на омраза от мюсюлманската общност. "Ситуацията е много страшна", разкри Смит пред BBC Radio 5.

"Невеж съм по отношение на религията, но аз самият съм от етническо малцинство и съм ставал жертва на расистки коментари. Някои членове на мюсюлманската общност бяха гневни, но след като се извиних, реакцията им беше: "Ние сме научени да прощаваме и сме мирни хора". В другия край на спектъра са смъртните заплахи. Всеки ден, идват онлайн. Страхувам се и съм стресиран", сподели спортистът.

Смит, който има отличия от последните три олимпийски игри, бе санкциониран от британската федерация два пъти само от началото на годината. През април той си позволи остри критики към съдийството на националния шампионат. А през юни бе порицан за неморално поведение в социалните мрежи.

Скандалното видео, което разгневи мюсюлманите, е заснето на сватбата на негов приятел. Сред гостите е и бившият ирландски гимнастик Люк Карсън. "Пеехме песни от филми на "Уолт Дисни" като "Цар Лъв" и "Книга за джунглата". Преструвахме се, че изкачваме палмови дървета. След това продължихме към "Аладин" и аз казах: "Трябва ни летящо килимче". Лука свали един гоблен от стената и го постави на пода. Точно тогава прекалихме и се престорихме, че се молим. Това беше адски глупаво, макар да бе под влиянието на изпития алкохол. Това, което хората видяха в записа, не представлява моите ценности и морал. Да бъдеш модел за подражание е изключително трудно".

След като е диагностициран със синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност на 7-годишна възраст, Смит е отведен от майка си Илейн в залата за гимнастика, за да канализира енергията си в нещо градивно. "Израснах без баща в трудна среда и имах проблеми с образованието. Спасиха ме единствено гимнастиката и подкрепата на майка ми. Надявам се, че тя ме смята за по-добър човек, отколкото се показах във видеото", завърши британецът.