на живо

Заради корупция: 4 години затвор за бивш шеф на атлетиката

Ламин Диак призна пред френски съд, че прикривал положителни допинг проби

Бившият президент на ИААФ (сега Световната атлетика) Ламин Диак бе осъден на 4 години затвор - 2 ефективни и 2 условни, във Франция, след като местните власти го обявиха за виновен в корупция и пране на пари по време на управлението му.

87-годишният сенегалец призна, че прикривал положителни допинг проби на руски атлети, включително преди олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

"Правих го основно заради финансовото здраве на ИААФ. Трябва да пазя финансовото здраве на федерацията и бях готов да правя компромиси в името на това.”, заяви Диак.

На сенегалеца е наложена максималната парична санкция в размер на половин милион евро.

Разследването срещу Диак във Франция продължи повече от 4 години. Според информации той е получил над 3 млн. евро, за да скрие допинг скандала.

Съдът определи извършеното от сенегалеца като "против ценностите на леката атлетика и битката срещу допинга". Диак е под домашен арест в Париж от ноември 2015 г.

Доскоро една от най-влиятелните фигури в света на спорта, Диак ръководеше ИААФ в продължение на 16 години, преди да бъде заменен на поста от британеца Себастиан Коу през август 2015 г.