на живо

Защо Барселона изпадна в криза

Шампионът на Испания и носител на трофея от Шампионска лига допусна цели 4 загуби в последните си 5 мача

Getty Images

След поражения в последните три мача в Ла Лига и шокиращо отпадане от Атлетико (Мадрид) в надпреварата в Шампионска лига, Барселона е на прага на провала.

В испанското първенство лидерът вече е с равен брой точки с втория Атлетико (Мадрид) и една пред третия Реал (Мадрид).

Евентуално изпускане на титлата на местната сцена в добавка на поражението в най-престижния клубен турнир едва на 1/4-финал със сигурност ще са голям крах за отбор с традициите на Барса.

Какво обаче доведе до този на пръв поглед изненадващ развой? Сайтът Goal.com подреди 10-те най-вероятни причини за кризата на "каталунците". 

1. Продажбите на Шави и Педро и забраната за покупка на нови футболисти

Снимка: Getty Images

Барселона се раздели с две големи имена в лицето на Шави, който пое в посока Катар и на Педро, който предпочете Челси. Това остави "блаугранас" с малко равностойни опции на резервната скамейка, а в добавка на това наказанието им да не осъществяват трансфери от пролетта на 2014 г. до началото на 2016 г. даде своя отпечатък.

2. Арда Туран и Алекс Видал не намериха своето място на "Камп Ноу"
Снимка: Getty Images

Барса привлече Арда Туран от Атлетико (Мадрид) и Алекс Видал от Севиля миналото лято, като двамата най-накрая направиха своите дебюти през януари тази година. Те обаче пропуснаха да вземат участие в над 30 мача, което попречи до голяма степен на адаптирането им в отбора.

3. Няма Педро, няма Нолито

Липсата на Педро Родригес и неосъществения трансфер на Нолито от Селта Виго остави "каталунците" с малко опции за заместници в предни позиции на MSN (Меси, Суарес, Неймар). Тежестта на плещите им явно в един момент се оказа прекалено много. 

4. Проблеми в защитата

Барселона допусна във вратата си само 37 гола през сезон 2014/2015, но през тази футболна година на тима бяха вкарани вече 51 попадения. И въпреки че головете на Меси, Неймар и Суарес балансират картината, пропукванията в защитата си личат. 

5. Контузията на Рафиня

Рафиня прекара наем в Селта и по всичко изглеждаше, че през този сезон все по-често ще попада в плановете на Луис Енрике. През септември обаче 23-годишният халф получи тежка контузия в двубой срещу Рома и така Барса изгуби голям талант в редиците си за период от цели шест месеца.  

6. Малко помощ от скамейката

С изключение на Серхи Роберто, резервите на Барселона не оправдават доверието през настоящия сезон. Във важните моменти по всички личи, че Луис Енрике не разчита на Мунир Ел Хадади или на Сандро. Жереми Матийо допуска често грешки, а Вермален и Бартра явно са извън плановете на испанския специалист заедно с Адриано. Както вече споменахме, Арда Туран и Алекс Видал също трудно намират своето място в състава на "каталунците". 

7. Ла Масия също не помага

Лошият сезон на Барса Б рефлектира и върху първия отбор. Луис Енрике предостави възможност за дебют на седем млади футболисти - Хуан Камара, Жерар Гумбау, Аитор, Вилфрид Каптум, Ромера, Карлес Алена и Серхи Сампер. По всичко изглежда, че Сампер е най-качественият от изброениете, но сега е в лазарета, заради контузия. Същевременно талантливият Ален Халилович беше изпратен в Спортинг Хихон под наем до края на сезона. 
 
8. MSN са уморени и извън форма

По-рано през този сезон, треньорът на "блаугранас" Луис Енрике описа световноизвестната тройка в нападението на тима си като най-доброто трио в историята на играта. Да, обаче Неймар страда от спад във формата от церемонията по връчване на "Златната топка" насам, докато Лионел Меси е сянка на най-доброто себе си в последните няколко мача.

9. Бартомеу не е човекът за кризи

Президентът на Барса не направи особено много от избирането си през миналото лято насам. Хосеп Мария Бартомеу не осигури нужния спонсорски договор, който щеше да донесе достатъчно пари за привличането на Нолито през януари. Звездата Неймар от своя страна още не е подписал нов контракт. Интересно е дали ако изборите за президент бяха сега, а не точно след миналогодишния требъл, Бартомеу щеше да спечели толкова спокойно. 

10. Неясните препратки на Луис Енрике 

Изглежда странно да кажеш, че гостуването в Аноета е "най-трудното за сезона" и след това да избереш Рафиня и Арда Туран в халфовата си линия за мача с Реал Сосиедад. Луис Енрике не съумява да ротира достатъчно добре Меси, Суарес и Неймар с резервите им и трудно печели мачове с помощта на влезли играчи от скамейката. Испанският специалист също има своята "заслуга" за кризата.