на живо

Затвор грози Хакан Шукур заради опита за преврат в Турция

Властите в южната ни съседка подозират бившия футболист в участие в терористична организация

Getty Images

Прокуратурата в Сакария, Турция издаде заповед за арест на бившия национал на южната ни съседка Хакан Шукур. Той е заподозрян за участие в терористична организация, съобщават турски информационни агенции.

Става дума за т.нар. Фетхулаххистка терористична организация, базирана в САЩ и свързана с Фетхуллах Гюлен - обявен за идеолог на неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган.

Обвиненията към Шукур са отправени след предприети обиски в къщите на футболиста в западна Турция.

Бронзовият медалист от световното първенство през 2002 г. в Япония и Южна Корея живее в САЩ заедно със семейството си от няколко месеца. Ако се върне в родната си, ще бъде предприето издирването му с червена бюлетина.

Турските власти поискаха екстрадирането му още на през юли, когато той използва акаунта си в Туитър, за да отправи критика към управлението на Ердоган. Тогава той беше обвинен в обида на държавния глава. Подобно престъпление в южната ни съседка се наказва с между една и четири години затвор.

От петък профилът на футболиста в Туитър и личният му уебсайт са недостъпни.

След прекратяване на футболната си кариера през 2008 г., Шукур се захвана с политика. Той беше избран за депутат от управляващата партия през 2011 г., като дори беше спряган за министър на спорта. Той се оттегли от политическа дейност през 2013 г.