на живо

Искат затвор за Неймар и 195 млн. глоба за "Барселона"

Бразилецът и баща му са обвинени в корупция и измама при трансфера му

Getty Images

Испанската прокуратура поиска две години затвор и глоба от 10 млн. евро за нападателя на "Барселона" Неймар, съобщи радио "Кадена Сер".

Властите твърдят, че футболистът и баща му съзнателно са извършили измама при трансфера на Неймар от "Сантос" в "Барселона". Бразилската инвестиционна група DIS заяви, че в момента на сделката е държала 40 % от трансферните права на играча, но "Сантос", "Барселона" и самият Неймар са заобиколили компанията и са я ощетили с 40 млн. евро.

От DIS настояват за петгодишна присъда за нападателя, но от испанската прокуратура са поискали две години затвор за футболиста, две за баща му, една за майка му и пет години за бившия президент на каталунския гранд Сандро Росел.

"Барса" може да отнесе и рекордна глоба от 195 млн. евро. Ако бъдат осъдени, замесените в скандала няма да могат да се занимават с футбол под каквато и да е форма за поне по шест години. 

Бразилецът премина в "Барселона" през 2013 г. Първоначално бе обявено, че трансферната цена е 57,1 млн. евро, но след това стана ясно, че е имало допълнително споразумение и реалната стойност на сделката е 100 млн. евро.

Наскоро Неймар поднови договора си с испанския тим до 2021 г., като според появилите се информации ще взима годишна заплата от 15 млн. евро.