на живо

Завоят, който ужасява и Доктора (ВИДЕО)

Пистата в Льо Ман е предизвикателство и за величията

"Този завой е кошмарен. При всяка обиколка, когато го наближа, се притеснявам". Това са думи на великия Валентино Роси - деветкратен световен шампион в MotoGP със 7 титли в кралския клас, каращ своя 26-и сезон в сериите. Доктора, както наричат легендарния №46, говори за прословутия завой №3 от пистата в Льо Ман, където отпадна още в първата обиколка през миналия сезон.

В последните две години Гран При на Франция е без конкуренция по отношение на инцидентите. През 2020-а там имаше поне 100 падания в рамките на три дни в различните класове, 30 от тях на завой №3. В MotoGP няма друго подобно предизвикателство. За сравнение, вторият най-тежък завой е №2 от пистата в Каталуния, където през миналата година имаше 21 инцидента.

Вчера пистата в Льо Ман не изневери на себе си. 44 падания, 17 от които в завой №3. Дебютантът в надпреварата Педро Акоста, например, изгуби контрол над мотоциклета там на два пъти само в първата свободна тренировка.

Какво обаче прави завой №3 толкова коварен? "Много е лесно да допуснеш грешка там", коментира Маверик Винялес, който обожава пистата, но е падал именно около този участък.

По-обстоен е анализът на Валентино Роси: "Той е първият завой на лява ръка след два за дясна. При ниски температури тази страна не е загряла. Освен това завоят не е равен, което го прави труден за мотоциклетите. Да не забравяме също, че пистата се ползва за прочутите "24 часа на Льо Ман" и асфалтът е по-износен".

Пилотите от MotoGP се отправят към завой №3 при скорост от 243 км/ч и трябва да намаляват в продължение на 200 м до около 90 км/ч.

Според специалистите, основната причина за паданията на пистата в Льо Ман е ниската температура, а решението може да е в разместване на календара от MotoGP. През миналата година обаче състезанието се проведе през октомври, сега - през май, а разликите са минимални. Явно завой №3 ще тормози мотоциклетистите дълго време!