на живо

Здравко Здравков стана треньор в Китай

Бившият национален вратар ще води "Ханчжоу Грийнтаун"

Бившият национален вратар на България Здравко Здравков беше назначен днес за старши треньор на китайския клуб "Ханчжоу Грийнтаун". Здравков до момента беше треньор на вратарите в клуба, а от днес поема поста от корейската легенда Хон Мюн Бо, който беше уволнен заради слаби резултати.

Така бившият вратар на "Славия", "Левски" и три турски клуба за първи път в своята треньорска кариера ще бъде старши треньор на мъжки отбор.

"За мене е голямо предизвикателство, но в същото време и оценка за работата ми. Хората ми предложиха да бъда старши треньор, въпреки че никога преди това не съм бил такъв на мъжки отбор. Амбицията ни е да налагаме млади момчета, да произвеждаме китайски таланти, но паралелно с това трябва да подобрим и класирането си, заяви за БТА Здравко Здравков.

Това е втори сезон на Здравков в този отбор, който през миналата година се състезаваше в Суперлигата, но изпадна и сега е във второто ниво. Работата на Здравков обаче е оценена много високо, след като вратарят, който той подготвяше, беше взет в националния отбор на Китай от Марчело Липи.

Високият професионализъм, който Здравков демонстрира през цялото време, беше оценен от президента на клуба и вчера са му предложили да стане и старши треньор.

Дебютът на 46-годишния софиянец ще бъде повече от тежък. Утре отборът му, който се намира на 10-о място в класирането с 14 точки, приема лидерите и претенденти за промоция "Далиен Ифан", които имат 22 точки от 9 мача.

Старши треньор на "Далиен" е Хуан Рамон Лопес Каро - бивш треньор на "Реал" Мадрид в периода 2005-2006 година, "Селта", "Сантандер", както и на няколко отбора в арабския свят.