на живо

Земетресение след гол - възможно ли е? (ВИДЕО)

Сеизмолозите в Мексико съобщиха за вибрации при победата над Германия

Земетресение след гол - възможно ли е? (ВИДЕО)

Възможно ли е футболни фенове да предизвикат земетресение? Мексиканските сеизмолози съобщиха в "Туитър", че именно това се е случило при победата над световния шампион Германия, а вибрациите били засечени на две места в столицата Мексико Сити. Земята се разлюляла точно в 36-ата минута на двубоя, когато Ървинг Лосано отбеляза единственото попадение.

Българските учени обаче твърдят, че и най-пламенните запалянковци в света не са в състояние да предизвикат подобно явление. "Китайският народ, ако се качи на китайската стена и скочи едновременно, може би ще се регистрира нещо подобно на земетресение", обяснява сеизмологът проф. Димчо Солаков.

Сеизмологичната наблюдателна мрежа в България може да отчете трусове по цял свят. Те обаче трябва да са със сравнително по-висок магнитуд. Описаното като земетресение явление в Мексико следователно не само не може да бъде доловено, но и учените са на мнение, че то просто не може да бъде класифицирано като такова.

"Трамвай да мине, камион да мине, ако е в близост до мястото, където се намирате, вие ще усетите нещо като земетресение, само че това не е земетресение", подчертава проф. Солаков. 

Над 75 000 зрители се събраха на главния площад в столицата на Мексико, за да подкрепят любимците си пред огромни екрани. Българските учени отдават реакцията на мексиканските си колеги на силните емоции и радостта от победата над Германия.