на живо

Земята е плоска! Питайте в Испания

Как един футболен клуб реши да обедини феновете си

"Мостолес баломпие" е един четвъртодивизионен испански клуб, който току-що се изкачи в третото ниво на местния футбол и реши да се възползва по най-добрия начин от промоцията си.

Преди няколко дни клубът предприе сензационен ход, като се прекръсти на ФК "Плоска Земя" и се превърна в лицето на обединението за всички поддръжници на теорията, че Земята всъщност е плоска.

"Ние сме испански футболен отбор от четвърта дивизия и сме родени, за да обединяваме гласовете на всички онези, които вярват, че земята е плоска и търсят отговори на въпросите си", каза в изявление президентът на клуба Хави Повес.

"Футболът е най-популярният спорт и има най-голямо влияние в глобален мащаб, затова създаването на клуб, който да е отдаден на движението за плоската Земя е най-добрият начин за постоянно присъствие в медиите.".

"Също така, това ще бъде първият футболен клуб, който се свързва с кауза и идея, без наличието на специфична локация.", продължава Повес.

"ФК "Плоска Земя" е първият футболен клуб, чиито фенове са обединени от най-важното - от една идея", завършва съобщението.

Членовете на движението в подкрепа на теорията за плоската Земя отричат всички сателитни снимки, които представят Земята като сфера и вярват, че те са изфабрикувани като част от мащабна конспирация, оркестрирана от НАСА и други правителствени агенции.