на живо

Жекова: Осъзнавам колко отговорно трябва да е отношението ми към децата

Бившата сноубордистка се включи в кампанията за равен достъп до качествено образование на фондация "Заедно в час"

Жекова: Осъзнавам колко отговорно трябва да е отношението ми към децата

Децата повтарят действията на възрастните, за това пред себе си трябва да имат добри примери. В това е убедена бившата сноубордистка Александра Жекова.

Това е и причината тя да се включи в кампанията за равен достъп до качествено образование на фондация "Заедно в час".

"Не всички преподаватели са обучени по начина, по който нашето съвременно общество изисква. Учителите, с които ние се срещаме в ранна датска възраст, са нашите първи ментори извън кръга на семейството и са изключително важни. Освен чисто учебния материал, който трябва да ни предадат, те трябва да бъдат и един много добър пример за нас. Трябва чрез действията си, чрез начина на мислене, чрез присъствието си да ни въздействат по един положителен начин. Учителите са нашите първи и най-важни ментори в живота и са много важни за нашето бъдеще", заяви тя в предаването "Тази неделя".

"Имала съм прекрасни преподаватели, което е било късмет. Имала съм и не толкова добри. Преподавателите, които са имали специален подход към мен, които са успявали да ме провокират, да предизвикат моето любопитство и са изисквали повече, освен да си знам учебния материал, те са хората, които най-силно са ми въздействали и са успели да разширят моя кръгозор, да ме провокират за нещо повече и са ме провокирали да извадя нещо по-добро от себе си. Има ги, много са и съм благодарна, че съм имала късмета да се срещна с тях", добави Жекова.

Сани е най-силно представилият се български спортист в последните две издания на зимните олимпийски игри. Тя завърши пета в Сочи през 2014 г., а после финишира на шесто място в бордъркроса в Пьонгчанг през 2018 г. След края на професионалната си кариера като спортист тя се насочи към работата с деца и подрастващи, тръгнали по нейните стъпки.

"След като излязох от професионалния спорт, макар че имах повече от 20-годишен опит на световната сцена, имах и такова образование, реших, че не съм готова веднага да се впусна в това предизвикателство. Посветих 2 години от живота си, за да се подобря като преподавател. Започнах да се занимавам по-специфично с коучинг и психология, за да мога да надградя качествата си, за да бъда по-полезна на децата. Осъзнавах колко отговорно трябва да бъде отношението ми към тях и как аз съм всеки ден картинка, която виждат и несъзнателно копират. Аз нямам право да правя неща, които не са добри", категорична е Жекова.

Какви съвети дава на децата, за да се справят с контузиите? С какво я обогатява работата с тях? И как ще предизвика себе си на 30 юни? Вижте във видеото!