на живо

Женският национален отбор на Тибет не получи визи за приятелски турнир в САЩ

Азиатските футболистки нямали "достатъчно добра причина да посетят страната"

BBC

Женският национален отбор по футбол на Тибет няма да вземе участие на приятелски турнир в Тексас, САЩ, тъй като от страната домакин отказаха да издадат визи на голяма част от състезателките.

Според официалните документи, предоставени от американското посолство, футболистките не са имали "достатъчно добра причина за посетят страната".

Повечето състезателки от тима са тибетски бежанци в Индия, а отказът е дошъл от посолството на САЩ в Делхи.

Главната мениджърка на отбора - Каси Чилдърс, заяви, че възпитаничките ѝ са били много разочаровани от решението на американските власти. "Подготвяхме това пътуване с месеци. Щеше да бъде голям момент за всяко едно от момичетата. Искаха да докажат на света, че тибетските жени са способни да постигнат нещо", заяви тя пред Би Би Си.

Снимка: BBC

За Чилдърс този отказ е нелогичен, тъй като Тибет не е сред страните, получили забрана да посещават САЩ след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп. Специалистката, която има и американско гражданство, сподели, че се срамува от решението, но за нея то не е нелогично.

"Доста тибетски граждани имат проблеми с влизането в САЩ и често получават откази. Тези момичета обаче са много позитивни, зареждат самата мен с енергия. Надявам се, че ще можем да заменим пропадналия турнир с друго състезание. Ако не стане, ще тренираме в Индия", добави тя.

Властите в САЩ отказаха да коментират отделни случаи на отказ пред "Асошиейтед Прес".