на живо

"Жертвите" на Роналдо вече са 40. България не е сред тях!

Португалецът отново стана герой за националния отбор

Getty Images

Кристиано Роналдо отдавна е доказал, че за него почти няма невъзможни неща, а рекордите падат в краката му един след друг. Е, направи го и в мача от квалификациите за европейското първенство през 2020 между неговия тим Португалия и Литва.

Роналдо вкара 4 гола за победата с 5:1. Силното представяне на аса на "Ювентус" не изненадва. Статистиката обаче е интересна.

Литва стана 40-ият отбор, срещу когото Роналдо отбелязва гол с националната фланелка. Той е първият футболист с такова постижение! Португалецът има 93 попадения в 160 мача и очаквано е голмайстор номер 1 за "мореплавателите" (Паулета е втори с 47). Също така той е изиграл и най-много срещи за тима (Луиш Фиго е втори в класацията със 127 мача).

Роналдо вкарва първия си гол за Португалия на 12 юни 2004 г. при загубата на своя тим от Гърция в груповата фаза на Евро 2004 - първи мач от турнира, в който по-късно южните ни съседи триумфират, побеждавайки отново Португалия на финала.

Той се е разписвал във вратата на Сърбия, Босна и Херцеговина, Нова Зеландия, Испания, Белгия, Русия, Казахстан, Уелс, Латвия, Кипър, Азербайджан, Дания, Гърция, Швеция, Аржентина, Полша, Чехия, Панама, Иран, Финландия, Хърватия, Гана, Мароко, Еквадор, Исландия, Саудитска Арабия, Андора, Люксембург, Египет, Унгария, Северна Ирландия, Холандия, Естония, Швейцария, Камерун, Фарьорски острови, Армения, Словакия, Северна Корея и вече Литва.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това означава, че представители на всички континенти, на които се играе футбол, освен Австралия (и Антарктида), са виждали как Роналдо се радва след гол в тяхната врата.

България не е сред "жертвите" на португалеца! Той се е изправял срещу "лъвовете" само веднъж - в контрола през март 2016 г. Тогава Роналдо получи възможността да изпълни дузпа, която вратарят Владислав Стоянов спаси.

Снимка: Lap.bg

Иначе португалецът е вкарвал най-много на Латвия, Швеция и Армения - по 5 гола.

Срещу Литва за втори път успя да отбележи 4 попадения с националната фланелка в един мач. Първият път е срещу Андора през 2016 г. 6 пъти е отбелязвал "само" хеттрик.