на живо

Жестоките травми, които помрачиха игрите (СНИМКИ)

Лош късмет или слаба организация?

Getty Images

Серия от жестоки травми и опасни инциденти помрачиха първите състезателни дни в Рио де Жанейро и станаха повод за остри критики към домакините. Фрактури на краката и ключиците, контузени гърбове и вратове - в някои случаи става дума за лош късмет, но други настъпиха заради слаба организация. А експерти предупреждават, че тези олимпийски игри са на път да се превърнат в най-опасните в историята.

В колоезденето на шосе в събота мнозина състезатели пострадаха тежко, включително и българинът Стефан Христов. Той дори бе приет в болница заради натъртени ребра. Соченият за фаворит Винченцо Нибали се сблъска със Серхио Енао и приключи с две счупени ключици. В същата надпревара при жените холандката Анемик ван Влеутен шокира зрителите със смразяващо падане. Тя се вряза с висока скорост в циментовия бордюр, което я лиши от почти сигурна титла. Прегледите установиха три счупени прешлена.

Световният шампион по спортна гимнастика Самир Саит Саид счупи крака си по ужасяващ начин по време на квалификациите на прескок. 26-годишният французин се приземи лошо, а изпращяването бе доловено съвсем ясно от телевизионните зрители. За капак медицинските лица изпуснаха Саид при опита да го натоварят с носилка на линейката. По-късно друг гимнастик - германецът Андреас Толба, скъса предни кръстни връзки на коляното.

Британката Ели Дауни не прецени добре един от отскоците и се приземи върху врата си, но за всеобщо изумление успя да продължи състезанието в спортната гимнастика при жените. "Чух как нещо изхрущя и усетих замайване", сподели по-късно Дауни.

Австралийската състезателка по колоездене на писта Малиса Хоскинс бе откарана в болница след инцидент по време на тренировка.