на живо

Преди Спас Байрев беше... Жиба

Капитанът на олимпийските шампиони от Атина 2002 изтърпя наказание за употреба на марихуана

Getty Images

Спас Байрев по стъпките на бразилската волейболна легенда, трикратен световен шампион и носител на златния медал от олимпийските игри в Атина през 2002 г. - Жилберто Амаури де Годой Фильо, познат като Жиба. За жалост светлината не е положителна.

23-годишният диагонал на "Левски" беше уличен в употреба на марихуана. Веществото беше открито в допинг пробата на играча, взета след мача срещу ЦСКА на 22 февруари. Наказанието му ще бъде лишаване от състезателни права за 6 месеца, което със сигурност означава, че той ще пропусне мачовете с националния отбор, към които усилено се стремеше след като през 2016 г. получи първата си повиквателна за мъжете.

И въпреки че скандалът предизвика множество реакции у нас, действията на Байрев не са прецедент в световен мащаб. Преди 15 години същото вещество беше открито в пробата на бразилското волейболно величие Жиба. 

Той дава положителна проба за марихуана на 15 декември 2002 г., когато се подвизава в редиците на италианския "Ферара". 

Санкцията е моментална. Жиба е наказан със спиране на състезателните права за 3 месеца и парична глоба.

„Тъкмо се бях разделил с първата си съпруга Фабиана Перейра. Срещнах една италианка, която ме покани на парти. На следващия ден обаче имах мач с клуба си "Ферара". Затова двамата останахме в моята къща. Лежахме в леглото, гледахме филм, пиехме вино. Тя ми показа цигара с марихуана – „Имаш ли нещо против?“. „Не, нямам“. Усещането бе страхотно, чувствах облекчение. Всичките ми проблеми останаха назад. Дори не си спомнях, че трябва да играя след няколко часа“, спомня си волейболистът в своята автобиография. 

Бразилецът се завръща на терена през март 2003 г. - годината в която печели втория от осемте си златни медала от Световната лига.

Случаят бързо е забравен, а за това спомагат и успехите на волейболиста на клубно и национално ниво. 

В началото на 2017 г. вече бившият капитан на Бразилия заяви, че руският национален отбор е "откраднал" златото от Селесао от олимпийските игри в Лондон 2012, тъй като в тима са били картотекирани състезатели, използвали допинг. 

Отговорът на селекционера на Сборная Владимир Алекно беше моментален: "Жиба, ти не си величина, която да повлияе на преразпледелението на медалите или на тяхното преоценяване. Да напомня, че Жиба страда много по времето, когато бе дисквалифициран за употреба на марихуана. Ето това вече е официален факт. Нежа Жиба да помисли за това", заяде се руснакът 15 години след случката.