на живо

Жоан Лапорта печели президентските избори в "Барселона"

Той се завръща начело малко повече от десетилетие след първия си мандат в гранда

Жоан Лапорта печели президентските избори в "Барселона". Бившият ръководител на "блаугранас" е събрал 54,28% от вота на имащите право на глас "сосиос". За него са гласували 30 184 души. На второто място е Виктор Фонт с 29,99%, а трети се нарежда Антони Фрейша с 8,58%.

Лапорта се завръща начело на "Барселона" малко повече от десетилетие след първия си мандат в каталунския гранд - в периода 2003-2010 г.

Лапорта бе смятан за фаворит още преди изборите, тъй като феновете вярват, че ще убеди футболната звезда и лице на клуба - Лионел Меси, да остане. В своята кампания Лапорта акцентираше именно върху възможностите си да задържи 6-кратния носител на "Златната топка" на "Камп Ноу".

През миналото лято Меси уведоми клуба, че желае да напусне, но трансферът бе блокиран. Решението на аржентинеца бе продиктувано от управлението на вече бившия президент Хосеп Мария Бартомеу, който впоследствие подаде оставка през октомври 2020-а.

В последните дни бизнесменът беше арестуван и след това освободен, а срещу него бяха повдигнати обвинения, че е наел компания, която да срива имиджа на футболисти, в това число и Меси. 

Извънредните избори в "Барселона" бяха изместени за днешната дата заради пандемията с коронавирус. Днес можеше да се гласува от 9 до 21 ч. - освен на "Камп Ноу", където своя глас даде и самият Меси, и в секции в Жирона, Палау, Леида, Тарагона, Тортоса и Андора.

Клубът е имал 40 президенти, един от които Лапорта. Той е единственият от тримата настоящи кандидати, борещ се за втори мандат.

Жоан Лапорта има опит на тази позиция. Той беше президент на "Барса" в периода 2003-2011 г., като през 2009 г. каталунците спечелиха 6 трофея за една година! В платформата си той посочи, че иска Лионел Меси да остане, а единственият начин за това е аржетинецът да се чувства щастлив в клуба. Относно огромните дългове на "Барселона", възлизащи на около на 1,173 млрд. евро, Лапорта заяви, че ще се концентрира върху най-належащите, а надеждите му са, че приходите ще достигнат 1,4 млн. евро скоро.

Виктор Фонт се занимава с банкиране и инвестиции в медии и нови технологии. Той също заяви, че иска Лионел Меси да остане в клуба. Подкрепа му оказва бившият капитан на каталунците Шави Ернандес. Заради финансовите проблеми пък "Барса" няма да привлича на всяка цена някоя от изгряващите звезди - Килиан Мбапе или Арлинг Холанд, обеща Фонт.

Тони Фрейша е адвокат и дълги години е бил в борда на директорите на клуба. Фрейша е категоричен, че новите звезди на европейския футбол трябва да носят фланелката на каталунците и това трябва да се случи скоро. Адвокатът е категоричен, че не иска да се разделя с Меси, но ще трябва да намали заплатите и разходите, за да се справи с дълговете.

Мандатът на новия президент на "Барселона" ще бъде 6 години.