на живо

Жозе Моуриньо: човекът-финал

Португалският специалист има завидна успеваемост във важните мачове

Getty Images

Жозе Моуриньо е специален и го е доказал в годините! След успеха във финала на Лига Европа в Стокхолм, мениджърът на "Манчестър Юнайтед" се превърна в единственият, печелил по два пъти двата най-силни европейски клубни турнири.

Успехът в решителната среща срещу "Аякс", обаче не изненадва... статистиците. Цифрите сочат следното: Жозе Моуриньо е водил отбори в 14 финала и е спечелил впечатляващите 12 от тях.

"Финалите са, за да се печелят", е простичката философия на Специалния, която той сподели след като през 2015 г. спечели Купата на лигата в Англия с "Челси", побеждавайки в напрегнатата среща "Тотнъм".

Дебютът в решителните мачове за Моуриньо е впечатляващ. През 2003 г. печели Купата на УЕФА (турнирът, предшестващ Лига Европа) с "Порто" след победа с 3:2 над "Селтик". Следва и Купата на Португалия. 

Първата му загуба обаче идва година по-късно - през 2004 г., когато от ръцете му се изплъзва същия трофей след загуба от "Бенфика".

Той обаче бързо е забравен след като Моу и компания вдигат трофея от Шампионската лига след успех с 3:0 над "Монако".

Специалния дебютира във финали с "Челси" през 2005 г., когато печели Купата на лигата с победа над "Ливърпул". След това добавя към колекцията си още един такъв трофей и ФА Къп през 2007 г.

Италия обича Моуриньо! И той обича финалите с "Интер"! Годината е 2010, а в колекцията на Специалния са прибавени Купа на страната и втората му в Шампионската лига, когато на финала "нероадзурите" побеждават "Байерн" Мюнхен.

Година по-късно португалецът вече печели в Испания. Започва с Купата на краля с "Реал" Мадрид след победа над "Барселона".

През 2013 г. пък претърпява втората в кариерата си загуба на финал. "Атлетико" побеждава "Реал" в турнира за Купата на страната с 2:1.

През 2015 г. отново е в "Челси" и увенчава успеха си с поредна Купа на лигата. Жертвата отново е "Тотнъм".

Трофеят в Стокхолм пък е втори за Специалния с "Манчестър Юнайтед" след като вдигна Купата на страната през сезон 2016/2017.

Моуриньо постигна целта си - осигури място на "червените дяволи" в групите на Шампионска лига през следващия сезон. Дали ще спечели пореден финал в най-силния международен европейски клубен турнир? Ако стигне до решителна среща, Специалния със сигурност ще пусне магията си в действие.