на живо

Жребият за младежките тенис финали - "позор" и обвинения в сексизъм (ВИДЕО)

Церемонията в Милано отприщи гнева на специалистите

Церемонията по тегленето на жребия за заключителния младежки турнир "Next Gen" в Милано разбуни духовете в световния тенис. Част от специалистите я определиха като "позор", а последствията от нея са обвинения в сексизъм.  

Всеки един от играчите трябваше да избере измежду два модела, които да посочат дали състезателят ще попадне съответно в група "А" или "Б".

На единия младеж му се наложи да махне със зъби ръкавицата от ръката на дамата, за да научи съперниците си. При друг пък моделът трябваше да вдигне високо роклята си, за да разкрие буквата, изписана върху бедрото й.

Реакциите не закъсняха, а иновативна церемония отприщи вълна от недоволство в социалните мрежи. 

Първи възмущението си изрази журналистът Бен Ротънбърг, който отбеляза, че тенисистите са били поставени в изключително неудобна ситуация.

Бившата шампионка от "Уимбълдън" Амели Моресмо нарече метода на жребий "позор". Майката на бившия номер 1 при мъжете Анди Мъри - Джуди, също сподели ужаса си от видяното.

A fренската тенисистка Ализе Корне поздрави иронично организаторите за идеята.

Заключителният турнир "Next Gen" събира на едно място осемте най-добри състезатели до 21-годишна възраст. Надпреварата е еквивалент на започващия в Лондон в началото на следващата седмица финален турнир при мъжете, в който тази година ще дебютира Григор Димитров.

След жребия в група "А" попаднаха Андрей Рубльов (Русия), Денис Шаповалов (Канада), Хьон Чун (Южна Корея) и влезлият с "уайлд кард" италианец Джанлуиджи Киндзи.

В група "Б" са Карен Хачанов (Русия), Борна Чорич (Хърватия), Джаред Донълдсън (САЩ) и Даниил Медведев (Русия).