на живо

Журналистът, съобщил за смъртта на Марадона: Беше новина, която не исках да публикувам

Хулио Чиапета нямал сили да пише, а само предал информацията и материалът останал без автор

Хулио Чиапета е уважаван аржентински журналист - редактор на спортното съдържание във вестник Clarin. Имал е честта да интервюира над 40 пъти футболната легенда Диего Армандо Марадона. Миналата сряда обаче Чиапета е натоварен с най-тежката задача в дългата си кариера. Задача, при която опитът се сблъсква с емоциите - да съобщи на света, че Дон Диего е починал.

Журналистът сподели пред испанския "Марка", че нямал сили да напише статията, а само предал информацията на колегите си. Затова и материалът останал без автор.

"Отне ми половин час, за да пусна новината. Всъщност не можех да напиша нито ред. Колегите ми публикуваха статията, аз си бях вкъщи. Затова и не се подписах... Трябваше ми потвърждение от две места преди да обявим. Новината стигна до колегата Мариано Верина, който получи кратко съобщение малко по-късно гласящо "той е мъртъв". След това се свързах и с близък на Диего, който също потвърди.", разкри Чиапета.

"Веднага щом публикувахме новината, паднах на колене и си поплаках сам пред компютъра. През седмицата бях писал, че Диего е в депресия. Знаех, че не е добре. В сряда започнахме работа рано, а следобяд дойде съобщение "Хулио, Диего е получил инфаркт". Няма да споделям от кого. Пазя източниците си, те са ценни... Публикувал съм новината около два часа след смъртта на Марадона."

"Според източника ми, Диего станал от леглото, след това се върнал в него и получил сърдечния удар. Но не вярвам, че е било така. Мисля, че е починал през нощта, в съня си. Легнал около 23:00 ч. във вторник и не се събудил повече. Племенникът му Джони е последният, който го е видял жив."

"Знам, че медицинската сестра обяви, че Марадона е бил буден около 06:00 ч. в сряда, но са я накарали да излъже - призна. Лекарите се грижеха за него 24/7, на смени. Но нямаше дефибрилатор в дома на Диего. Това струва ли ви се нормално? Особено, когато става дума за пациент със сърдечни проблеми и операция... Д-р Леополдо Луке е в окото на бурята. Има лекари, които не спират да говорят, че Марадона щеше да е още жив, ако беше в болница. Но и Диего бе голям инат..."

"Аз трябваше да уведомя света за кончината на Марадона, но животът ми няма да се промени. Роден съм да бъда журналист и такъв ще си умра. Все още съм в шок и ми е болно. Няма да стана по-важен заради тази новина, която дори не ми се искаше да съобщавам. Получих похвали, включително от главния редактор Рикардо Киршбаум, както и от отдел "Човешки ресурси". Получих и поне 150 съобщения - повечето са покани за интервю, но има и няколко от близки до Марадона.", разказа Чиапета.