на живо

Проклятието, което преследва Зидан дори като треньор

Французинът не е печелил Купата на краля нито като футболист, нито като наставник на "Реал" Мадрид

Проклятието, което преследва Зидан дори като треньор

"Реал" Мадрид отново отпадна преждевременно от битката за Купата на краля. Нещо обичайно за тима при Зинедин Зидан. Французинът не знае какво е да спечелиш турнира - нито като играч, нито като треньор. В състезателната си кариера загуби два финала, а край тъчлинията вече има четири провала.

"Проклятието" на Зидан в турнира за испанската купа започва през 2002 г., когато Кралския клуб прекланя глава пред "Депортиво" Ла Коруня и то на "Сантяго Бернабеу". С победата си с 2:1 "Депортиво" вдига втората си Купа на краля.

Снимка: Getty Images

Две години по-късно "белите" губят и от "Реал" Сарагоса с 2:3 на олимпийския стадион "Монтжуик" в Барселона.

За петте си сезона като футболист на "Реал", световният шампион с Франция от 1998 г. печели титлата, два пъти Суперкупата на Испания, трофея в Шампионската лига. Носителят на "Златната топка" триумфира с "белите" и за интерконтиненталната купа, както и в мача за Суперкупата на Европа.

 

Подигравките след отпадането от "Алкояно" тепърва ще набират скорост. Третодивизионният тим е с бюджет от 700 000 евро, докато този на Кралския клуб е 617 млн. евро. Мадридистите поведоха в края на първото полувреме, но не знаеха как да запазят предимството си срещу аматьорския си съперник.

След изравнителен гол в 80-ата минута срещата премина в продължения, а там "Алкояно" остана с 10 души пет минути преди да нанесе втория си удар и да потопи кораба на "Реал". Еден Азар, Карим Бензема и Тони Кроос се появиха в игра в течение на мача, но и те не направиха достатъчно.

Така негативните резултати на Зинедин Зидан в турнира за Купата на краля продължиха. През 2017 г. отборът му загуби на 1/4-финалите от "Селта", а през 2018-а от "Леганес".

Миналия сезон пък "Реал Сосиедад" изхвърли мадридския гранд на 1/4-финалите след зрелищно 4:3, и впоследствие стигна до финал срещу "Атлетик" Билбао, който все още не се е провел заради коронавируса.

Отпадането от "Алкояно" е само шест дни след загубата от "Атлетик" Билбао на полуфинала за Суперкупата на Испания.

Снимка: Getty Images

Зидан направи първите си стъпки в треньорската кариера във втория тим на "Реал", а впоследствие замени Рафаел Бенитес начело на първия отбор през януари 2016 г. До напускането си през 2018 г. Зизу спечели испанското първенство, Суперкупата на Испания, две Суперкупи на Европа, два трофея от световното клубно първенство и стана първият треньор, извел тима си до три поредни триумфа в Шампионската лига.

След като си взе 10-месечна почивка, той се завърна на "Бернабеу" през март 2019-а, като спечели Ла Лига и Суперкупата на Испания през сезон 2019/20.

Годишната му заплата е 12 милиона евро, а настоящият му договор e до лятото на 2022 г.

В момента "Реал" заема второто място в Ла Лига, като изостава с три точки от лидера "Атлетико", който обаче е с два мача по-малко. Кралския клуб спечели групата си в Шампионската лига, а на осминафиналите ще се изправи срещу "Аталанта". Първият двубой е на 24 февруари в Бергамо и ще бъде излъчен на живо по bTV Action.

Снимка: Reuters

Купата на краля продължава и днес. В 20 ч. по RING може да гледате "Ибиса" - "Атлетик" Билбао, а от 22 ч. по bTV Action е срещата между "Корнея" и "Барселона"