на живо

Зидан пусна сина си титуляр при трудната победа над "Уеска"

"Игра, защото е в отбора, а не защото ми е син", заяви треньорът

Reuters

"Реал" Мадрид победи трудно "Уеска" с 3:2 в среща от последния кръг на испанската Ла Лига. Но феноменалният гол на Карим Бензема в последната минута, който донесе трите точки за Кралския клуб, не е сред основните теми в Испания.

Журналистите се вълнуват по-скоро от играта на един млад футболист - вратаря на "Реал" Лука Зидан. 20-годишният страж за първи път този сезон излиза титуляр за мъжкия тим и то при втория мач след завръщането на баща му Зинедин начело на "белите".

"Той е в отбора от 16 години! Игра, защото е част от тима, а не защото ми е син!", заяви категорично след мача френският специалист.

Снимка: Reuters

"Лука е трети вратар. Тибо Куртоа не беше готов, а Кейлор Навас беше, но му дадохме време да си отдъхне. Доволен съм от играта му и се радвам за него", добави още Зинедин, който каза, че гледа на играта на сина си като на всеки друг негов футболист.

Всъщност Лука играе за втори път като титуляр за "Реал". Той направи дебюта си на 19 май 2018 г. при равенството 2:2 с "Виляреал", а треньор тогава отново беше баща му. Срещу "Уеска" обаче за първи път усети какво е да излезеш пред препълнените трибуни у дома.

Снимка: Getty Images

"Много се гордея, че играх на "Сантиаго Бернабеу". Минах през младежкия отбор на клуба. След много години упорита работа и се радвам, че успях да направя домашен дебют", каза той след мача.

Лука е вторият син на Зинедин Зидан и съпругата му Вероник. Той е преминал през всички юношески формации, както на "Реал" Мадрид, така и на националния отбор на Франция.

Снимка: Getty Images

През 2018 г. той бе на резервната скамейка, когато клубният му отбор спечели Шампионската титла. С "петлите" пък е европейски шампион до 17 години от първенството, което се проведе през 2015 г. в България.

Зинедин Зидан има четирима сина и всички са били или са част от академията на "Реал" Мадрид. Баткото на Лука - Енцо е полузащитник и в момента играе във втородивизионния "Райо" Махадаонда. По-малките Тео и Елиаз се развиват в школата на "Реал".