на живо

Зинченко през сълзи: Народът ми няма да се предаде! Не мога да спра да плача!

Украинският футболист на "Манчестър Сити" с емоционална изповед пред Би Би Си

Страх за най-близките, плач и огромна надежда. Това е ежедневието на украинския футболист на "Манчестър Сити" Олександър Зинченко. 

В емоционално интервю пред Би Би Си полузащитникът разказа как е научил за първите военни удари на Русия в родината му и колко страшно е да мислиш постоянно за роднините си там. 

"Жена ми ме събуди в точно в полунощ, плачейки. Бях в шок. Показа ми видео и снимки на това, което се случва в Украйна. Може би най-близкото чувство бе до това, когато някой твой близък умира. Просто плача, може би вече една седмица, не броя дните, но дори докато шофирам до тренировъчната база или където и да съм, просто започвам да плача от нищото. Представете си мястото където сте родени, където сте израснали просто се е превърнало в една пустош", започна Зинченко.

Той е горд със съпротивата, която украинците отказват от началото на бомбардировките и е убеден, че сънародниците му ще излязат победители от конфликта. 

"Честно ви казвам, ако не бяха дъщеря ми и семейството ми, щях да съм там. Аз съм роден такъв. Познавам хората в страната си, знам как мислят и това е мнението на всички. Гордея се, че съм украинец. Ще бъда такъв до края на живота си. А сега се налага да гледам как хората там се бият за живота си. Познавам мисленето им. Те предпочитат да умрат и ще умрат. Но няма се предадат", заяви още футболистът. 

Той благодари на целия свят за подкрепата към страната му, като заяви, че не е очаквал чак такава вълна от съпричастност. 

"Хората там още гледат телевизия, интересуват се от футбол и това им помага доста. Всички, които ни подкрепят, сякаш казват "Не се предавай!". Знам, че народът ми няма да се предаде", категоричен е той.

"Искам да покажем на света какво наистина се случва. Мога да предоставя милион снимки, милион видеа. Мога да покажа, че всеки град в страната ни е разрушен. Хората там гладуват, спят на земята, в бункери, не могат да живеят нормалния си живот. Чудех се дълго дали да приема поканата за интервю. Но исках да предам съобщение на всички, което да не бъде игнорирано. Трябва да спрем войната", добави той.