на живо

Зинедин Зидан - властелинът на финалите

Треньорът на "Реал" Мадрид е безпогрешен в мачовете, които му носят трофеи

Reuters

Зинедин Зидан е странна личност. Както може да напусне един от най-силните отбори в света "Реал" Мадрид, след поредния триумф в Шампионската лига, така и може да се завърне начело на "Камп Ноу" след само 284 дни, прекарани във ваканция. Но едно е ясно - той е властелин на финалите! 

В 9 решителни мача френският специалист има 9 победи. Последната е от преди няколко часа в странния турнир за Суперкупата на Испания, който се игра в Саудитска Арабия. В решителния мач "Реал" Мадрид победи градския съперник "Атлетико" след дузпи. И Зидан прегърна десетия си трофей с "кралския клуб".

Така французинът си остава безпогрешен, а неговите заслуги за блясъка на "белите" вече са 10 - трите рекордни поредни трофея от Шампионската лига, двете Суперкупи на УЕФА, двете Суперкупи на Испания, двата трофея от световното клубно първенство и титлата на Испания от сезон 2016/2017.

Зидан вече е вторият най-успешен треньор в историята на "Реал". Изпреварва го само Мигел Муньос, който успява да изведе отбора до 14 трофея през 60-те и 70-те години на ХХ век.

Снимка: Reuters

Приказката на французина започна през 2016 г., когато "Реал" триумфира в Шампионската лига отново срещу "Атлетико" и отново след дузпи. В мача за Суперкупата на УЕФА месеци по-късно тимът печели срещу "Севиля", а на световното клубно първенство - срещу японския "Кашима Антлърс".

В последващия сезон "Реал" побеждава "Ювентус" на финала на Шампионската лига в Кардиф, "Манчестър Юнатейд" в мача за Суперкупата на УЕФА и "Гремио" на последния мач от световното клубно първенство. Добавя и една Суперкупа на Испания с успех над "вечния враг" "Барселона". 

Следва и трети пореден триумф в Шампионската лига - през 2018 г. срещу "Ливърпул". 

И след това отказване! 

Снимка: Getty Images

Мачът в Саудитска Арабия срещу "Атлетико" беше първият финал за Зидан след завръщането му на поста. И той отново успя да спечели трофей.

"Девет победи в девет финала... Не знам как го правим. Все пак това е "Реал" и ние сме длъжни да се борим за всеки трофей. В ДНК-то на този клуб е закодиран именно успехът и стремежът към победи. Да спечелиш купа никога не е лесно, особено когато играеш срещу "Атлетико". И двата тима имахме своите шансове, но не успяхме да вкараме. Все още имаме шанс да се борим и за други трофеи, така че няма да се откажем до края на сезона", заяви треньорът на "Реал" след поредния си успех.