на живо

Златен медал за ансамбъла на България за съчетанието с 5 топки

Момичетата на Весела Димитрова изиграха съчетанието си без грешка на европейското първенство във Варна

Ладислав Цветков

Националният ансамбъл по художествена гимнастика на България спечели златен медал за съчетанието си с 5 топки от европейското първенство във Варна! 

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова изиграха композицията си без грешка и получиха оценка от 47,500 точки.

По този начин те изпревариха ансамблите на Русия (47,275 точки) и Израел (46,150 точки).

За момичетата на треньорите Весела Димитрова и Михаела Маевска това е първо отличие от шампионата на Стария континент. В многобоя вчера (12 юни) те допуснаха груби грешки и останаха на пета позиция.

Това е първи медал за ансамбъла в този състав за съчетание с един и същи уред от европейско първенство. През 2014 г. България спечели златото, но тогава в него бяха бронзовите медалистки от олимпийските игри в Рио де Жанейро - Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Стоянова и Цветелина Стоянова, а треньор беше Ина Ананиева.

Грациите на Весела Димитрова пък са бронзови медалистки в многобоя от европейския шампионат през 2018 г. в Гуадалахара. Там взеха и златен медал за смесеното си съчетание (с два уреда).

Отличията на България от първенството на Стария континент във Варна стават 5. През седмицата Боряна Калейн стана вицешампионка в многобоя при индивидуалните гимнастички, а ансамбъл-девойки спечели 3 сребърни медала - на отделните уреди и в многобоя.

По-късно днес (13 юни) ансамбъл-жени ще се бори за медал и за съчетанието си с обръчи и бухалки.