на живо

Златни медали за ансамбъла и Боряна Калейн преди световното първенство

Олимпийските шампионки от ансамбъла с рекордна оценка в Марбея

Любомир Асенов, LAP.BG

Златни медали в многобоя спечелиха момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика и индивидуалната българска представителка Боряна Калейн на две състезания, които са част от подготовката им за световното първенство в края на октомври 2021 г.

На Гран при на Марбея момичетата от ансамбъла - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, отвяха конкуренцията на представителките на Испания, Беларус и САЩ. 

За съчетанието си с обръчи и бухалки олимпийските шампионки от Токио получиха 47,850 точки, а за това с пет топки - рекордните 50,650 точки. Така те безапелационно взеха златото с обща оценка от 98,500 точки. След тях се наредиха ансамблите на Беларус (94,550 точки) и Испания (83,100 точки). 

В същото време в Клуж-Напока, Боряна Калейн, която завърши на пето място на олимпийските игри, стана първа в многобоя с обща оценка от 103,700 точки. Българката получи 26,750 за играта си с обръч, 27,150 за топката, 27,550 за съчетанието с бухалки и 22,250 за играта си с лента, където имаше някои неточности.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Другата българска представителка Татяна Воложанина остана пета в многобоя. 

Двата турнира са своеобразна част от подготовката на българските гимнастички за световното първенство в Япония, което ще се проведе от 27 до 31 октомври. Това вероятно ще е последният турнир за момичетата от ансамбъла, които загатнаха, че ще организират и бенефис за българската публика, както направиха предшественичките им.