на живо

"Зоря" Луганск - отбор в изгнание

Защо феновете на съперника на ЦСКА пътуват цял ден преди мач на своите любимци?

Войната - самата дума всява страх. Войната оставя след себе си куп поражения, жертви и ранени. Войната разделя семейства.

Сега обаче ще говорим не за семействата, свързани по кръвна линия, а за онези, които сам избираш - приятели и хора с еднакви убеждения и обща страст. Като семейството на "Зоря" Луганск, което е разделено заради военния конфликт в Източна Украйна. Утре (8 август) тимът се изправя срещу ЦСКА в първи мач от третия квалификационен кръг за Лига Европа. Срещата може да гледате пряко по bTV Action, на VOYO.BG и на сайта btvnovinite.bg от 20:00 ч. 

Напрежението избухна между местните власти и сепаратистки сили, които искат присъединяване към Русия през 2014 г. Следват сблъсъци, стрелба, жертви... 

Луганск е последното място, на което мислят за футбол! Въпреки че "Зоря" тогава е в подем, а трибуните на близо 23-хилядния стадион "Авангард" често са пълни до краен предел.

Подобно на хиляди семейства от Луганска и Донецка област и отборът решава да търси спасение във вътрешността на страната. През сезони 2014/2015 и 2015/2016 "Зоря" използва стадион "Валери Лобаноски" в Киев, а европейските си мачове, в това число и онази чакана среща с "Манчестър Юнайтед", се състоят в Одеса - на близо 1000 км от дома. 

Снимка: Getty Images

През настоящия сезон отборът посреща гостите си в Запорожие. Стадионът се нарича "Славутич Арена" и се намира "само" на 400 км от Луганск. 

Да, посещаемостта не е същата. Капацитетът на спортното съоръжение е 11 хил. зрители, но на трибуните на домакините има в най-добрия случай 1000 души. Повечето от тях пътуват от Луганск.

Да, точно така! Има хора, които няколко пъти в месеца изминават над 400 км, за да гледат любимия си тим. Защото "Зоря", както и повечето футболни отбори по света генерират около себе си любов, изразена със скандирания и песни. 

В момента атмосферните условия позволяват дори приятно прекарване на тези близо 7 часа път с кола и близо 24 часа с влак. Но на север зимите понякога са много студени. Феновете разказват, че се е случвало температурата в купето пада до -11 градуса. Но ги топли вълнението, че ще видят любимците си.

А как се отразява това на клуба?

Неприятно, естествено!

"Много е трудно. Цялата инфраструктура на тима е все още у дома, в Луганск. Да играем в друг град означава огромни разходи. Трябва да наемем стадион, тренировъчни игрища, хотели", разказва през 2016 г. изпълнителният директор на клуба Сергей Рафаилов.

С това преместване феновете стават още по-ценен актив за клуба. Все пак ситуацията задължава да дадеш всичко от себе си, когато играеш пред привърженици, пропътували половината страна, за да те гледат.

"Благодарим на феновете. Част от тях все още живеят в Луганск, други идват от други краища на Украйна", обясни тогава пресаташето Павел Козирев.

Своеобразното изгнание не означава, че представители на клуба не се връщат в града и на стадиона, който точно преди да напуснат, обновиха. От клуба заявяват, че, дори да стане чудо и да се приберат у дома, средствата, които трябва да вложат във възвръщането на стария облик на "Авангард", са непосилни.

Що се отнася до привържениците, те приемат неудобството с усмивка. Щастливи са, че могат от време на време да са със семейството си.

"Зоря" вече е още по-важна за мен, защото е символ на града ми", казва един от феновете - Игор Ководинов и добавя:

"Идентифицирам се с Луганск именно през футбола. Нашата агитка е все по-силна и се усеща, че е все по-обединена"

Как ще помогне тя на тима срещу ЦСКА? Гледайте утре (8 август) от 20:00 ч. пряко по bTV Action, на VOYO.BG и на btvnovinite.bg.