на живо

Зверев е в пробация след ударите по стола на съдията в Акапулко

Тежко наказание го очаква при повторно провинение

Reuters

Невъздържаното поведение на световния номер 3 в тениса Александър Зверев му донесе... пробация. Представителят на Германия беше отстранен от турнира в Акапулко, след като в края на мач на двойки си позволи да избухне и да удари стола на съдията с ракета. 

От Асоциацията на професионалните тенисисти веднага започнаха разследване по случая. То беше възложено на българина Миро Братоев - вицепрезидент на дисциплинарната комисия. Той определи, че поведението на Зверев е "заплашително". 

Снимка: Getty Images

Той трябва да бъде наказан по точката от правилника за "словесна или физическа злоупотреба с длъжностно лице, съперник, зрител или друго лице, докато е на корта или извън него". Германецът трябва да бъде изваден от турнири за 8 седмици и глобен с 25 000 долара. 

От АТР обаче избраха да го поставят в период на пробация до 22 февруари 2023 г. Това означава, че, ако до тогава направи още едно подобно нарушение на правилата, тежката санкция ще влезе в сила. 

Снимка: Reuters

Зверев е шампион от последните олимпийски игри - тези в Токио, провели се през 2021 г. 

Неговото име беше забъркано наскоро и в скандал извън корта. Бившата му приятелка роди дъщеря от него, а по-предишната го обвини в домашно насилие. Самият Зверев отговори, че приема детето и ще се грижи за него.