на живо

Звездни съдии - следващата трансферна цел на Китай

Финансовите инвестиции в Азия минават всякакви граници

Getty Images

След като в последните месеци футболните клубове в Китай хвърлиха луди пари за трансфери на футболисти, следващите покупки в най-многолюдната страна в света ще са още по-любопитни. Местните босове ще се опитат да привлекат към първенството си някои от най-добрите съдии в света, а първата трансферна цел вече е набелязана – англичанинът Марк Клатенбърг.

По Коледа 41-годишният съдия от Консет бе избран за най-добър в света за 2016-та година в анкетата на Международната федерация по футболна история и статистика. Клатенбърг пребори конкуренцията на италианеца Никола Рицоли и унгареца Виктор Касай по време на престижните футболни награди в Дубай.

През изминалата година той ръководи финалния двубой на европейското първенство между Франция и Португалия.

Впечатление прави и нарядът, който Клатенберг получи за решаващата среща от Шампионската лига между „Реал” Мадрид и „Атлетико” Мадрид  в Милано. През тази година британецът посети и Националния стадион „Васил Левски”, за да свири мача от квалификациите на най-комерсиалния футболен турнир между „Лудогорец” и „Виктория” Пилзен.

Преговорите по преминаването на Клатенбърг в Китай вече са стартирали. Основната му задача ще бъде свързана с подобряване на репутацията на местното първенство. Към момента то е известно като едно от най-корумпираните в света.