на живо

След подкрепата за Русия: Без бащата на Джокович на трибуните в Мелбърн

Сърджан предизвика скандал, като позира до лика на Путин и символа Z

Новак Джокович няма да има подкрепата на своя баща по време на втория полуфинал от откритото първенство на Австралия. Сърджан Джокович ще гледа мача на сина си срещу Томи Пол от вкъщи. Това съобщи той чрез изявление.

Тук съм само, за да подкрепя сина си. Нямах намерение да предизвиквам такива реакции. Бях навън с феновете на Новак, както правя след всички негови мачове, за да се снимам и разговарям с тях. Семейството ми е преживяло ужаса на войната и искаме само мир. Няма да присъствам на полуфинала и ще гледам моя син от вкъщи“, гласи изявлението на Сърджан.

Само преди ден бащата на Джокера предизвика скандал в Мелбърн, след като се снима с руски фенове, подкрепящи Владимир Путин. На една от снимките един от мъжете държи знаме с лика на руския държавен глава и носи тениска със символа Z - емблема в подкрепа за руската инвазия в Украйна. Това се случи след победата на Ноле на четвъртфиналите.

Австралийската тенис асоциация също взе отношение по темата и излезе с изявление, в което предупреди играчите и техните екипи да не участват в ситуации, в които да не предизвикват подобни прояви.

Господин Сърджан Докович потвърди, че няма да присъства по време на полуфинала. Ще продължим да се стремим към това да запазим безопасността на феновете и потвърждаваме позицията си за забрана на руски и беларуски знамена в Мелбърн. Ние подкрепяме призива за мир и край на руската инвазия в Украйна“, гласи изявлението въпросната асоциация.