на живо

Григор: Винаги боли да загубиш, но тук е още по-горчиво

Това, че играх пред родна публика, е като победа за мен

"Налага ми се да приема тази загуба. Винаги боли, когато губиш, но тук е още по-горчиво", заяви Григор Димитров след разочароващото си отпадане още в първия си мач на турнира Sofia Open. Най-добрият български тенисист отстъпи в два сета пред Иля Ивашка (Беларус). Така той не можа да зарадва публиката в "Арена Армеец" за втори път след 2017 г., когато триумфира с титлата.

"Лош мач от моя страна, но не искам да бъда прекалено негативен. Направих някои промени в последните седмици. Наложи се и исках да ги опитам тук. Не успях да вляза в трети сет, а имах толкова възможности, от които не се възползвах. За жалост не намерих варианти, а и допуснах доста непредизвикани грешки в най-важните моменти във втория сет. В тайбрека направих някои непредизвикани грешки, а той сервираше много добре", коментира Димитров.

"Сервисът ми вървеше, което показва, че някои неща се подобряват, но не всички и не толкова бързо. Като цяло ударите ми не бяха достатъчно добри, за да излизам по-често на мрежата. Не намерих пролука в играта му, а и той изигра много хубави точки. Но дори с това мое представяне имах шансове. Имам много неща, който трябва да оправя в играта си и физически.

"Оценявам публиката и подкрепата. Когато играя в България, чувството е по-различно. Искам да пазя тези моменти по-дълго. Това, че играх пред родна публика, е като победа за мен", каза хасковлията и допълни, че се надява да не трябва да чака още пет години, за да участва отново в турнир на родна земя.

Димитров все още не е сигурен за програмата си до края на сезона, въпреки че през октомври е заявил участие в Астана, Стокхолм и Виена. "Не съм сигурен за турнирите, в които ще играя до края на сезона. Сега трябва да пътувам за Казахстан, но ще го обсъдим. По принцип искам да играя всеки ден, но това зависи и от физическото ми състояние", обясни Димитров.

Българинът не е загубил надежда, че може да спечели турнир от Големия шлем. "Винаги има шанс, когато имаш ракета в ръка. Сега върви смяна на поколенията, ще има много различни победители. Ако съм добре подготвен и здравословно добре, винаги има шанс."