на живо

Къде отиват милиони тенис топки всяка година?

Убежища за мишки, играчки за кучета, настилки за игрища, сувенири...

Хиляди тенис топки се използват на всеки турнир по света. Те непрекъснато се сменят по време на мачовете, за да се гарантира възможно най-високото качество на играта.

За провеждането на по-малка надпревара са необходими около 5000 топки, за "Уимбълдън" се доставят около 55 000, а за US Open - близо 70 хиляди. големият въпрос е какво се случва с всички тях след последната точка?

Тенис топките са сериозен проблем за околната среда. Особено тези от най-висок клас, произведени от нерециклиран каучук, притежаващи повече еластичност и издръжливост. За производството им е необходимо голямо количество пресен каучук, а според експертите именно това е сред главните причини за унищожаването на горите на Амазонка.

За капак топките много трудно се рециклират. Състоят се от три елемента - гума, лепило и мъх. И тези елементи са много трудни за отделяне. Топките се смачкват след което гумата и мъхът се отделят с въздух под налягане. След това каучукът се разтопява и от него се произвеждат настилки за спортни игрища.

Програми за рециклиране на тенис топки все още съществуват. Например във Франция федерацията стартира подобна през 2008 г. Целта е да бъдат използвани по някакъв начин 17-те милиона топки, които се използват в страната всяка година.

Такава програма се появи в САЩ преди няколко години. И там рециклираната гума се използва предимно при изграждането на нови тенис кортове.

По време на мачовете с топките се случват две неща. Първо - мъхът им се износва. Стават твърде пухкави и летят по-бавно във въздуха заради увеличеното съпротивление. Второ - губят вътрешно налягане. В професионалните турнири топките се сменят след първите 7 гейма, а след това - на всеки девет.

И така - какво приложение имат използваните тенис топки?

На "Уимбълдън" те се продават като сувенири, а печалбата се дарява за благотворителност. Напоследък организаторите пращат топките на защитници на правата на животните. В топките се изрязват дупки, след това ги окачват на стълбове и така мишките си правят убежища, защитени от хищниците. А понякога използваните топки се пращат в кучешки приюти като играчки.

Тагове:

тенис топки