на живо

"Мамо, провалих се" - болезнената изповед на Новак Джокович

Мислех, че това е краят, отваря сърцето си световният №1

24-кратният шампион от Големия шлем Новак Джокович отвори душата си и разказа за най-болезнения период в кариерата си.

Преди 7 години Новак беше в сериозна криза. Контузията в лакътя му създаваше сериозни проблеми, той се опитваше да я лекува по различни начини, а операцията беше последният вариант.

В крайна сметка се наложи да "легне под ножа" и му беше изключително тежко. В интервю, което даде преди представянето си в Индиън Уелс, той си спомни през какъв ад е минавал.

Снимка: Reuters

"Контузиите са най-големият враг на спортистите. Когато някой е контузен в индивидуален спорт, особено в тениса, няма смяна, няма кой да играе на твое място. Кариерата ти е в пауза и нещата, които си градил с години, са на ръба".

Сръбският ас разкри, че е страдал от болки дълго време.

"Това беше през 2017 г., усетих го през 2016 г. Винаги съм бил против хапчетата за болка, не ми харесваше, но трябваше да ги използвам.

Хората очакват непрекъснато тенисисистите да играят, купуват билети и може би това е единственият шанс да те гледат и ти винаги си мислиш, че искаш да бъдеш там, че не искаш да разочароваш хората, себе си, семейството си. Имах контузия, а ставаше все по-лошо...

Снимка: БГНЕС

На 1/4-финала на "Уимбълдън" осъзна, че не мога да сервирам, че не мога да си вдигна ръката. Знаех, че всичко е свършило и че това е моментът, в който трябва да направя някои радикални промени.

Избягвах операцията на всяка цена и когато приключих на "Уимбълдън", си взех почивка и не исках да играя. Опитах се да се излекувам, тренирах за новия сезон, отново почувствах болката. Отидох да играя в Австралия и разбрах, че операцията няма да ми се размине, направих я и шест седмици по-късно се върнах", добави сръбският ас.

Той е бил напълно депресиран след операцията, плаче, питайки се къде е сгрешил.

"Плаках след операцията, не заради болката, а защото бях разочарован. Майка ми беше там. Казах й: "Мамо, аз се провалих", утеши ме тя и каза, че е нормално и всеки го прави. Това беше огромна промяна за мен, тогава бях на 30. Което е много за един спортист, влизаш в последния етап от кариерата. Имах фантастична кариера и никой не ми е казал да забавя темпото, да не играя година или две.

Чувствах, че искам да спра с тениса, няколко месеца след операцията изпаднах от Топ 20, играех най-лошия тенис в историята.

Губех, чувствах се зле на корта. Мислех, че това е моментът. След това трябваше да поправя сервиса, тактиката, всичко беше предизвикателство. Събрах екипа си, казах им, че се дистанцирам от професионалния тенис, мислех, че е време за следващата глава.

Снимка: Reuters

Жена ми, мениджърът ми, моите хора бяха там. Казаха ми да изчакам, да се успокоя, да помисля, защото бях "гореща глава". Загубих мача в Маями и си мислех, че това е! Тогава спрях, те ме подкрепиха, благодарен съм им. Трябваше да се успокоя, скоро след това, през втората част на 2018 г., спечелих "Уимбълдън", Откритото първенство на САЩ и просто започнах да се подобрявам, а след това през следващите години имах най-добрите моменти в кариерата си", доволен е сега сърбинът.