на живо

Надал шокира феновете, обяви кога ще сложи край

След като бе принуден да се оттегли от любимия „Ролан Гарос“

Бляскавата кариера на Рафаел Надал е към своя край! Легендата обяви, че най-вероятно ще спре с тениса през 2024 г. Испанецът съобщи новината на пресконференция, от която стана ясно, че пропуска следващото издание на любимия си "Ролан Гарос" заради контузия.

"Трябва да спра спортната си кариера. Ще се опитам да възстановя тялото си през тези месеци, няма да определям дата за завръщането. Когато се почувствам физически готов, започвам отначало. За мен е цел да се опитам да се върна до края на годината и да мога да играя на Купа Дейвис. Ще опитам да посрещна следващата година с гаранции. Мисля, че ще ми е последната.", каза Надал.

"Възстановяването от контузията, която получих в Австралия, не се разви така, както бих искал. Затова и участието ми на "Ролан Гарос" става невъзможно. Знаете какво означава този турнир за мен, можете да си представите колко ми е трудно. Нямам намерение да играя през следващите няколко месеца."

За последно 36-годишният ветеран беше на корта през януари, а оттогава направи всичко възможно да се възстанови именно за любимата си надпревара, която тази година ще се проведе между 28 май и 11 юни. Това означава, че Надал ще лиши Париж от своето присъствие за първи път от 2004 г. Нa сметката му личат 14 титли от надпреварата във френската столица, където е действащ шампион.

Надал дели рекорда за най-много трофеи от Големия шлем с Новак Джокович. Двамата имат по 22. В славната си кариера Краля на клея постигна 92 триумфа в АТР турнири, 63 от които на любимата му настилка. Той спечели 36 надпревари от сериите "Мастърс". Матадора прекара 209 седмици на върха в световната ранглиста, като държи рекорда за най-дълъг престой в Топ 10 - близо 18 години между април 2005 и март 2023 г.