на живо

Поканиха тенисистите ни в нов турнир, ще участва ли Гришо?

"Юнайтед къп" за смесени двойки ще дебютира догодина

България ще участва в новия тенис турнир за смесени отбори "Юнайтед къп", чието първо издание ще се проведе през 2023 г. Тимът ни получава една от последните две свободни квоти заедно с Казахстан.

"Юнайтед къп" ще започне на 29 декември в Австралия и е първи в календара в професионалните вериги на мъжката (АТР) и женската (WTA) асоциации. Надпреварата продължава до 8 януари, като мачовете ще се играят в три града - Бризбейн, Пърт и Сидни.

България получава покана за турнира заради 28-мото място на Григор Димитров в световната ранглиста. На този етап обаче няма яснота дали самият Гришо ще играе за родината си.

Тенисистите ни попадат в група А заедно с Гърция и Белгия. Според регламента всеки отбор трябва да включва минимум трима или най-много четирима играчи от двата пола. За България освен Димитров са заявени Димитър Кузманов (№195), Адриан Андреев (№207), Александър Лазаров (№277), Виктория Томова (№90), Изабелла Шиникова (№286) и Гергана Топалова (№321).

През 2020 г. България взе участие в първото издание на АТП къп - турнир за мъжки отбори. В него Григор Димитров, Кузманов, Андреев, Лазаров и Александър Донски завършиха трети в групата си.