на живо

През 2021 г.: Джокович проверен 21 пъти за допинг, Надал - 14

Актуалният №1 Карлос Алкарас е дал 6 проби, нито една от които на турнир

През 2021 г.: Джокович проверен 21 пъти за допинг, Надал - 14

След като бившата №1 Симона Халеп (Рум) бе уличена в употреба на допинг, се повдига темата за равнопоставеността на тенисистите при проверяването в тази област.

Интересни данни могат да бъдат намерени на сайта на ITF, цитиран от kurir.rs, където са видни отчети за броя на допинг тестовете през предходни години. Става дума за вземане на кръв и урина по време на на турнири, но извън тях.

Снимка: Reuters

На пръв поглед се забелязва разликата в броя на тестовете, направени на двамата доминатори в спорта през последните години - Рафаел Надал и Новак Джокович през 2021 г. Миналата година сърбинът е бил тестван 21 пъти, а испанецът 14 пъти, от които само два пъти по време на турнири.

Ако се вземе предвид периодът от 2018 до 2020 г., съотношението вече е изравнено, дори испанецът е бил повече под прицел. Общо за споменатите три години Джокера е тестван 57 пъти, а Рафа 61 пъти.

По-рано през тази година за ситуацията с допинга в тениса говори германският лекар Фриц Цергел, който подозира, че Надал употребява стимуланти, но го прикрива по сериозен начин.

Роджър Федерер, който наскоро сложи край на кариерата си, е бил тестван 12 пъти през 2021 г., от които само три пъти на турнири. Тук трябва да се има предвид, че тогава Маестрото от Базел е участвал само в 5 надпревари.

Актуалният №1 Карлос Алкарас е дал 6 проби, нито една от които на турнир. Саша Зверев е посетен от допинг ченгета 21 пъти, Циципас, Медведев и Руд по 22 пъти, а Андрей Рубльов цели 26 пъти, което го прави вторият най-тестван. Първи е литовецът Ричардас Беранкис - 27.

Гореспоменатата Халеп е била тествана 17 пъти през 2021 г., а за сравнение първата в света Ига Швьонтек - 29 пъти.