на живо

Руски тенисист: Много ми е жал за Украйна

Даниил Медведев се обяви против руската инвазия

Reuters

Даниил Медведев обърна внимание на продължаваща руска инвазия в Украйна. Руснакът се класира за полуфиналите в Индиън Уелс след победа над американеца Брандън Нашакима с 6:4, 6:3, но акцентът бе изместен от политиката на пресконференцията след мача.

Световният №6 призова за мир и защити репортер, който му зададе въпроса военните действия на украинска земя. „Много ми е жал за Украйна, това го казвам още от самото начало на войната. Против нея съм, искам мир“, каза руският тенисист.

Снимка: Reuters

Войната в Украйна се превърна в основен акцент на турнира след внезапното оттегляне на Леся Цуренко. Украинката трябваше да играе срещу Арина Сабаленка от Беларус, но се отказа от мача в третия кръг, като обясни, че се е притеснила от шокиращ разговор за войната с шефа на WTA Стийв Саймън. Това накара полякинята Ига Швьонтек призове за по-голяма подкрепа за украинските тенисисти.

Снимка: Reuters

Медведев не е първият руски тенисист, който споделя мнението си за мир. В последните месеци Андрей Рубльов често призовава за край на военните действия на украинска територия.

Световният №6 вече гледа към следващото си препиатствие в Индиън Уелс. В място за финала той ще спори срещу представителя на домакините Франсис Тиафо.