на живо

Спират парите на спортистите от Латвия, които играят срещу руснаци

Дори в Украйна не се сетиха за подобни санкции

Латвийският олимпийски комитет (LOC) обявя, че лишава от държавно финансиране спортисти, които се състезават в турнири с руснаци и беларуси.

Колоездачите Том Скуинш и Крист Нейландс, както и тенисистките Елена Остапенко, Даниела Висмане и Дария Семенистая са сред най-изявените спортисти, които попадат под рестрикциите.

През февруари тази година министърът на образованието и науката на Латвия Анда Чакша обяви недопустимостта за държавна финансова подкрепа за спортисти, които участват в същите турнири като представители на Русия и Беларус.

В споразумението, сключено между LOC и министерството на 15 февруари, се посочва, че кранчето спира независимо от статута и правилата на състезанието, както и решенията на международните спортни федерации.

Остапенко е най-успешната тенисистка на Латвия и спечели "Ролан Гарос" през 2017 г. Тя има 11 титли на ниво WTA, 6 от които на двойки. На скорошното Открито първенство на Австралия тя достигна 1/4-финалната фаза, където загуби от бившата финалистка Елена Рибакина.

Тя определено може да печели и без държавната подкрепа, докато други спортисти са до голяма степен зависими от финансовите постъпления от държавата.

Редица медии акцентират, че дори в Украйна не са се сетили да наложат подобни санкции на атлетите си...