на живо

"Уимбълдън" пуска тенисисти от Русия и Беларус

Организаторите на турнира вдигнаха забраната, но с условия

Getty Images

Тенисисти от Русия и Беларус ще могат да участват в тазгодишното издание на "Уимбълдън". Организаторите на турнира, който ще се проведе между 3 и 16 юли, вдигнаха забраната, наложена заради войната в Украйна.

За допускането на тенисисти от двете страни обаче има две условия - да не подкрепят държавните власти и да не са финансирани от тях. Те ще трябва да подпишат декларация за "неутралитет", чието евентуално нарушаване може да предизвика парична санкция или изключване.

Снимка: Reuters

През миналата година "Уимбълдън" единствен забрани на руски и беларуски тенисисти да участват, а взетото крайно решение доведе до глоба. Освен това включилите се не получиха точки за световната ранглиста.

"Тенис турнирите извън Великобритания изкараха година, в която тенисисти от Русия и Беларус играят като "неутрални". Смятаме, че съгласието между турнирите от Големия шлем е все по-важно в настоящата обстановка.", написаха днес от "Ол Ингланд Клъб".

От "Уимбълдън" са се отказали от забраната след дискусия с британското правителство и местната тенис асоциация (LTA). На нея се е стигнало до заключението, че при непроменена позиция е щяло да има отмяна на турнирите на трева в Куинс, Ийстбърн и други, което би навредило на тениса в Обединеното кралство.