на живо

Украински тенисист: Ако срещна Путин, надявам се да съм въоръжен

Научих се да използвам оръжие през 2014 г., когато Русия нахлу в Крим, разказва Стаховски

Животът на Серхий Стаховски, роден в Харков през 1986 г., е напълно променен в последната година. Както и на милиони негови сънародници. От тенисист, удобно позициониран сред 100-е най-добри в света - до военната униформа. През 2013-а той победи на свещената трева на "Уимбълдън" Роджър Федерер, а 9 години по-късно е на фронта.

Той бе гост на финалния Мастър в Торино, спечелен в неделя вечер от Новак Джокович. Позира до мрежата, облечен в армейска униформа.

"Не е краят на кариерата, който очаквах, но реалността ни принуждава да извлечем максимума от себе си за крайната цел", обясни той, цитиран от Corriere della Sera.

Той никога не е имал съмнения относно участието си в конфликта. „Връщам се на фронта. Ако срещна Путин, надявам се да бъда въоръжен, няма да имам много какво да му кажа“, каза той пред италианското издание. „Жив съм“, добавя в отговор на въпроса как е.

"Аз съм украинец, инстинктът ме води", обяснява още Стаховски. „Научих се да използвам оръжие през 2014 г., когато Русия нахлу в Крим. От една страна, мога да управлявам стреса благодарение на тениса, но имах индивидуални занимания за защита. Още не съм ранил никого", добави той.