на живо

Виктория Томова отива на олимпийски игри

Тя ще е седмата българска тенисистка на най-важния спортен форум в света

 

Виктория Томова ще участва на олимпийските игри в Париж през лятото на 2024 г. Това съобщиха от Българската федерация по тенис.

Всички тенисистки с квоти трябва да бъдат обявени в понеделник (10 юни), но сметките сочат, че Томова е сигурна за участие. 

Снимка: Reuters

"По регламента на Международната федерация по тенис ITF, право на участие по ранглиста имат 56 състезателки. В случая бройката ще бъде увеличена на 57, защото Франция няма да използва домакинската си квота, тъй като има две тенисистки в Топ 50. В ранглистата в понеделник Томова се очаква да бъде около №69, което е близо до рекорда в кариерата й (№64). На олимпийските игри имат право да играят не повече от четири състезателки от една страна. Пред Вики в момента има десет американки, десет рускини, осем чехкини, пет китайки и пет украинки, което автоматично освобождава 18 места.

До края на седмица Томова може да бъде задмината само от Маяр Шериф (при класиране на четвъртфинал на турнира в Макарска, Хърватия) и една измежду Анна Каролина Шмидлова и Петра Мартич (при спечелване на турнира в Макарска). Шериф обаче няма да заеме квота по ранглиста, тъй като ще се класира като бронзова медалистка от Африканските игри (шампионката Анджела Окутои и сребърната Ламис Абдел Азиз нямат право на участие, тъй като са извън първите 400 в класацията на WTA).

Снимка: БГНЕС

Също по регламент класиране за Париж може да се търси и с т.нар. „специален ранкинг" за тенисистки, отсъствали дълго поради контузия или бременност. Такъв в момента ползват Анжелик Кербер (Германия, 31), Айла Томлянович (Австралия, 33), Паула Бадоса (Испания, 34), Наоми Осака (Япония, 46), Джан Шуей (Китай, 48), Ирина Камелия Бегу (Румъния, 49), Лорън Дейвис (САЩ, 59) и Бианка Андреску (Канада, 64). Джан и Дейвис не са заплаха заради лимита на състезателки от една страна, а две измежду Кербер, Осака и Андреску се очаква да получат „уайлд кард" като носителки на титли от Големия шлем. По тази причина в най-лошия вариант Томова ще бъде 56-а в списъка, което ще я класира за Париж", обясняват от федерацията.