на живо

Властелинът на корта: Джокович изпревари Щефи Граф

Сърбинът започва седмица №378 начело на световната ранглиста

Най-добрият тенисист в света Новак Джокович спучи още един рекорд. Той започва 378-ата седмица начело на световната ранглиста, подобрявайки рекорда на германката Щефи Граф, която досега единствена се задържаше на върха на този спорт за толкова дълъг период.

Снимка: Reuters

Сърбинът е абсолютен рекордьор в класацията. При мъжете на сингъл през 2021 г. той счупи рекорда на Роджър Федерер, който се задържа на върха 310 седмици.

Снимка: Getty Images

"Сюрреалистично е да си помисля, че прекарах толкова дълго време на върха. Да бъда сравняван с някой като Щефи Граф, една от най-добрите в историята и други имена на нашия спорт е нещо, с което се гордея", каза Ноле преди старта на турнира в Дубай.

Снимка: Reuters

Новак е първи във вечната класация, следван от Щефи Граф с 377 седмици като номер едно, а Мартина Навратилова е трета по този показател с 322 седмици на върха.

Това постижение още веднъж доказва, че Новак Джокович е най-добрият в историята на аристократичния спорт. Той има 22 титли от Големия шлем, 38 - Мастърс трофея и общо 93 купи.

Снимка: Reuters

Има положителен баланс срещу най-големите си съперници - срещу Надал води с 30:29 в преките двубои, а срещу Федерер балансът му е 27:23.