на живо

Какво представлява Шампионската лига по ветроходство? (ВИДЕО)

И кой български отбор ще участва във финалната фаза през юли в Германия?

Шампионската лига по ветроходство като формат наподобява най-великото футболно клубно първенство в Европа – прочутата Шампионска лига по футбол на УЕФА, за която bTV Media Group държи ексклузивните права и в която само след броени дни в Истанбул предстои голям финал:

В битката за трофея излизат Манчестър Сити и Интер Милано в мач, който bTV Action ще излъчи пряко.

Шампионската лига по ветроходство, подобно на УЕФА Шампионската лига е надпревара между клубове. Представлява серия от регати, които се провеждат из целия свят, а в турнира членуват 21 държави, сред които са САЩ, Швейцария, Финландия, Великобритания, Белгия, Франция и др.

Финалите на Шампионската лига се организират на различни места в Европа и останалите континенти, които са атрактивни за този красив воден спорт.

Колкото до България, именно Bora Sailing, организира квалификациите за Шампионската лига. Те представляват серия от регати, които се провеждат из различни точки в страната, а в края на всеки сезон, на базата на класирането в тях, се излъчват и победителите, за които най-голямата награда е правото им да представят страната ни в международната Шампионска лига по ветроходство.

През 2022 г. големите победители, добили право на участие в международната Шампионска лига станаха Chocolate Racing Team от Яхт Клуб Порт Бургас в състав:

Любен Тенекеджиев, Иво Тодоров, Борис Минков и Любен Тодоров.

След като спечелиха квалификациите у нас, те представиха България във финалните квалификационни серии във Виламура, Португалия през април 2023-а. И не спряха дотук! След страхотно представяне Chocolate Racing team се класира за финала на Шампионската лига през юли тази година в Травемюнде, Германия!

Квалификациите за 2024 г. текат в момента, като първото издание се проведе през април на язовир Искър. В него победители станаха отборът на Siroko wind club в състав:

Стефан Раев, Александър Ценов и Никола Георгиев, а този уикенд предстои и втория кръг от надпреварата в акваторията на пристанище Варна.

Гонките ще могат да се наблюдават от Морска гара Варна и заведенията около нея. Първите стартове от регатата ще са в събота (3.06) и ще започнат около 10:00 часа. Очаква се да се проведат над 15 гонки, като финалната фаза е в неделя (4.06).

Участват отбори от София, Варна, Пловдив и Бургас. До края на сезона предстоят още две регати - в началото на юли на Морска гара Бургас и през октомври до София - на язовир Искър.

За още новини може да следите и официалната Фейсбук страница на Bora Sailing ТУК: https://www.facebook.com/borasailing/

За още красиви видео кадри и снимки може да посетите официалния Инстаграм профил на Bora Sailing ТУК: https://www.instagram.com/borasailing/?hl=bg

Снимките и информацията са предоставени от екипа на Bora Sailing.